Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ν. Κοκκίνης για την μείωση χερσαίας ζώνης και άρση απαλλοτριωμένης έκτασης στην περιοχή Καθολικού

Η εισήγηση του Νίκου Κοκκίνη στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου της 28ης Μαρτίου 2022

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Αυτή είναι η εισήγηση του Νίκου Κοκκίνη στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου της 28ης Μαρτίου 2022 για το θέμα του «Καθολικού».

Το 1976 – ΦΕΚ 183, έγινε οριστική και  αμετάκλητη η απαλλοτρίωση έκτασης 22.000 μ2 περίπου, στη περιοχή Καθολικό και συγκεκριμένα μέχρι το Μπουρούνι, υπέρ του τότε Λιμενικού Ταμείου Λασιθίου.

NOVA

Συγχρόνως καθιερώθηκε η χερσαία ζώνη λιμένος στη περιοχή αυτή, σε βάθος 50 μέτρων.

Σήμερα η έκταση αυτή ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου και αποτελεί Δημοτική Περιουσία, ένας Δημόσιος Χώρος για το τόπο μας.

Mechanical Solutions

Μάλιστα η ΕΤΑΔ Α.Ε., η αρμόδια Υπηρεσία για τα δημόσια ακίνητα, μετά από ερώτηση της εταιρείας αν η συγκεκριμένη περιοχή είναι δημόσιο κτήμα, απήντησε στις 26 Μαΐου 2021 ότι δεν της ανήκει.

Είναι απόλυτα σαφές επομένως και αναμφισβήτητο ότι μιλάμε για έκταση 22 στρεμμάτων, εντός της ισχύουσας χερσαίας ζώνης λιμένος σήμερα, πλάτους 50 μέτρων, περιουσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικολάου.

Τώρα

Η αίτηση της εταιρίας που ζητά να της επιστραφεί η απαλλοτριωμένη έκταση των 22 στρεμμάτων κατατέθηκε στο Λιμενικό Ταμείο στις 20 Σεπτεμβρίου του 2021.

Η Δημοτική Αρχή προφανώς το γνώριζε από τότε.

Το Δεκέμβρη του 2021 απλά ήρθε η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έκρινε ότι δεν έχει αρμοδιότητα και ότι είναι θέμα που αφορά εξ’ ολοκλήρου το Λιμενικό Ταμείο λόγω και της υπάρχουσας σήμερα χερσαίας ζώνης λιμένα, στη περιοχή.

Το όλο θέμα ήρθε σε γνώση μας, όταν στις 4 Μαρτίου του 2022 ο κύριος Δήμαρχος παρέστη στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου και εισηγήθηκε να γίνει μείωση της χερσαίας ζώνης στη περιοχή από τα 50 μέτρα στα 15 μέτρα, προς όφελος φυσικά της συγκεκριμένης εταιρείας, με συνέπεια η απαλλοτριωμένη έκταση να μπορεί να δοθεί στην εταιρεία.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δέχθηκε την εισήγηση του Δημάρχου και αποφάσισε την μείωση της χερσαίας ζώνης στα 15 μέτρα, κατά πλειοψηφία.

Στη συνέχεια και σε επόμενη συνεδρίαση του Λιμενικού ταμείου πάρθηκε η αρχική απόφαση πίσω, για λόγους διαδικαστικούς, δεν υπήρχε εισήγηση, δεν υπήρχε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, για να επανέλθει, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος.

Με αυτά τα δεδομένα 13 δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης ζητήσαμε την σημερινή σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που σηματοδοτεί και καθορίζει την αποφασιστική και θεσμική λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου και τις θέσεις μας για την προστασία και την αξιοποίηση του Δημόσιου Χώρου που ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες αυτού του τόπου.

Η εταιρεία, με τον ένα ή άλλο τρόπο, έχει επαναφέρει σε προηγούμενους χρόνους την διεκδίκησή της για το συγκεκριμένο απαλλοτριωμένο ακίνητο.

Το 1988 υπήρξε μια ιστορική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, μετά από ομόφωνη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, όπου διατύπωσε με ακρίβεια τις θέσεις του για την χερσαία Ζώνη και συγχρόνως έθετε τις βάσεις με προτάσεις για την αξιοποίηση συνολικά της περιοχής του Καθολικού.

Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή του 1988, καθώς και η επιστολή του τότε Δημάρχου, κ. Γιώργου Χατζηδάκη, αποτελεί σημείο αναφοράς, μια ιστορική παρακαταθήκη, που εκφράζει και σήμερα όλους εμάς, που έχομε τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες προτεραιότητες και τις ίδιες στοχεύσεις για το τόπο.

Η ομόφωνη αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1988, αναφέρει:

1) η απαλλοτρίωση του χώρου στη θέση Ακρωτήρι, έχει συντελεσθεί νόμιμα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αρθεί.

2) Να μην αλλοιωθεί το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της όλης περιοχής,

3) να συνεχισθούν έργα διαμόρφωσης του δρόμου προς το Ακρωτήρι, δημιουργία πρασίνου, διαδρομών, χώρων αναψυχής, καταφύγιο για τον ελλημενισμό μικρών σκαφών, τουριστικών και αλιευτικών και άλλων λιμενικών παρεμβάσεων

4) προτείνει στη Λιμενική Επιτροπή τη σύνταξη μελέτης διαμόρφωσης του χώρου για τη κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Με βάση την παραπάνω απόφαση ξεκίνησε άμεσα η σύνταξη μελέτης, αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης της περιοχής, η οποία οριστικοποιήθηκε και εγκρίθηκε το 1995 και περιλαμβάνει διαμορφώσεις στην παραλία του Όρμου αλλά και κρηπιδώματα και προβλήτες και στη χερσαία ζώνη των 50 μέτρων προβλέπονται παγκάκια, παιδικές χαρές, διαμορφώσεις χώρων, αναψυκτήριο, κλπ..

Αγαπητοί συνάδελφοι

Καλούμαστε σήμερα να σταθούμε με ευθύνη απέναντι στο τόπο μας και στη προοπτική του και κυρίως απέναντι στους ανθρώπους του, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, που τους ανήκει το αύριο.

Προτείνουμε:

1) Να ληφθεί απόφαση σήμερα για επικαιροποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου 209/1988.

Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε μείωση της χερσαίας ζώνης λιμένος κάτω των 50 μέτρων και θεωρούμε ότι η απαλλοτριωμένη έκταση των 22 στρεμμάτων νόμιμα και εξ’ ολοκλήρου ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου.

2) Να κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες με βάση την αρχική μελέτη του 1995, προσαρμοσμένη στο σήμερα, για τη συνολική ανάπλαση της περιοχής στο Καθολικό και την απόδοση της στο κοινωνικό σύνολο.

 

Άγιος Νικόλαος 28 Μαρτίου 2022

Νίκος Κοκκίνης

Δημοτικός Σύμβουλος


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button