ΑΡΘΡΑ

Η κυβέρνηση σε κίνδυνο

Κακοί οιωνοί στον ορίζοντα, για την κοινωνία αλλά και για το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς δόθηκε εντολή για απελευθέρωση από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι πλειστηριασμοί. Την Πέμπτη (29/10) γνωστοποιήθηκε στις τράπεζες απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την οποία δεν παρατείνεται εκ νέου η κοινή υπουργική απόφαση που ανέστειλε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αρχικά ως την 30η Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία ως την 31η Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι άνοιξε ο δρόμος για πλειστηριασμούς, εξώσεις, αλλά και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις, όπως οι δεσμεύσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και οι κατασχέσεις ακινήτων και περιουσιών ακόμα και για μικροποσά.  Από τη Δευτέρα γίνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, εκτός του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, η οποία προστατεύεται μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά θα προστατεύεται και μετά; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, εάν κρίνει από τις πράξεις και όχι από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή ακουμπά το πιο ευαίσθητο σημείο της τεράστιας κοινωνικής κρίσης των τελευταίων ετών, την κατοικία. Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ρυθμίσει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, προστατεύοντας την κατοικία και τους πολίτες, τότε κινδυνεύει να βρεθεί σε πολιτικό κενό, δηλαδή να καταρρεύσει απότομα.

Και ο λόγος είναι πως μια τέτοια εξέλιξη – εάν δηλαδή δεν προστατευθεί αποτελεσματικά η πρώτη κατοικία, εάν δεν ρυθμιστούν τα χρέη προς τις τράπεζες με κούρεμα των οφειλών, όπως επιβάλει η δικαιοσύνη, καθώς δεν μπορεί ο οφειλέτης να πληρώνει μόνον αυτός την βίαιη μείωση του εισοδήματος και οι τράπεζες να συνεχίζουν αμέριμνες να κερδίζουν – θα οδηγήσει σε απώλεια της  πολιτικής και ιδεολογικής  ηγεμονίας, της κυβέρνησης.Διότι, τι σόϊ αριστερή κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα εκτελεί απλώς τις εντολές των τραπεζιτών και των δανειστών της χώρας; Εάν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί και εάν δεν ρυθμιστούν δίκαια τα κόκκινα δάνεια, τότε θα έχει εκλείψει κάθε λόγος για στήριξη της κυβέρνησης, τόσο από την μεσαία τάξη, όσο και από τις λαϊκές τάξεις, που θα την αντιμετωπίζουν πλέον ως εντολοδόχο των δανειστών.

Και κάπως έτσι, η κυβέρνηση της αριστεράς θα μετράει τον βίο της αντίστροφα και θα καταλήξει μάλιστα και σε ιστορική πολιτική ήττα, στις επόμενες εκλογές.

Ελπίζω να βρουν τρόπο στο Μαξίμου να ανακόψουν την επίθεση που σχεδιάζεται προς την ελληνική οικογένεια. Διαφορετικά ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει πολύ γρηγορότερα, καθώς σ’ αυτήν την πραγματικά αντικοινωνική απόφαση θα προστεθούν και όλα τα υπόλοιπα που τώρα μόλις που γίνονται ανεκτά: βαρύτατη φορολογία, μειώσεις συντάξεων, απειλή της συνοχής από την ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, καταστροφή της μεσαίας τάξης, πάγωμα της αγοράς.

Όλα αυτά θα προστεθούν και η κατάργηση του δίχτυ προστασίας των οφειλετών θα λειτουργήσει ως αναμμένο φυτίλι σε δυναμίτη, μέσα σε αποθήκη εύφλεκτων υλικών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close