Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

« Επιστροφή στην λογική για να επιστρέψει η Ελπίδα..»

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία , στα τέλη του Ιουνίου 2012,  το έλλειμμα της Ελλάδας έφτανε το 9,5 %. Δυόμιση χρόνια αργότερα στα τέλη του 2014 η ελληνική οικονομία είχε πρωτογενή πλεονάσματα.   Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2012 η χώρα ήταν βυθισμένη στην ύφεση του 7,2 %.

Δυόμιση χρόνια αργότερα η χώρα έχει βγει από την ύφεση με τα  πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Συγκεκριμένα , η Ελλάδα σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης  εντός Ευρωζώνης έχοντας αφήσει πίσω της μία εξαετία βαθιάς ύφεσης,  οικονομικής  και κοινωνικής κρίσης . Με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα στο τέλος του 2014 βελτίωσε τη θέση της στους δείκτες ανταγωνιστικότητας  επιτυγχάνοντας σημαντική άνοδο  σε όλους τους σχετικούς  δείκτες κατάταξης παγκοσμίως όπως μετρώνται από διεθνείς οργανισμούς.

NOVA

Όλα αυτά πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν ι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ ) , με την  1η Τριμηνιαία έκθεση του για το 2015  με  τίτλο  «Η οικονομία υποτροπιάζει».  Στην έκθεση αυτή  το ΓΠΒ χαρακτηριστικά επισημαίνει   : «…Η οικονομία της χώρας παρουσίαζε σημάδια ανάκαμψης το 2014. Όμως , το πρώτο τρίμηνο  2015  άρχισε με πολλές αβεβαιότητες ως προς τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Με την οικονομία να «υποτροπιάζει»  , υποβαθμίζεται  το «υγιές επιχειρείν» καθώς εξαντλούνται και οι τελευταίες αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που επικρατούν απειλούν   την αγορά , τις εξαγωγές , τον τουρισμό , ενώ υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Σε κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών φορέων απευθύνουν έκκληση για ρεαλιστικό συμβιβασμό με την Ε.Ε .  Τα πρώτα άσχημα «μαντάτα» έρχονται από τον Τουρισμό, ενός κλάδου που θα μπορούσε να φέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) επιβεβαίωσε την αλλαγή κλίματος στις κρατήσεις , δύο εκ των βασικών μας αγορών του ελληνικού τουρισμού, της Γερμανίας και της Βρετανίας να εμφανίζουν ήδη σημαντική μείωση σε σχέση με τα αναμενόμενα στις αρχές του έτους.  Με βάση τα τελευταία δεδομένα, ο εθνικός  στόχος των 25 εκατ. αφίξεων στην χώρα μας για φέτος καθίσταται πλέον ανέφικτος ..

Mechanical Solutions

Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη  προϋποθέτει άμεση και οριστική  άρση της αβεβαιότητας ως προς τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη .Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο βωμό της υποκρισίας και των ανεδαφικών υποσχέσεων. Η   επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας είναι τώρα μονόδρομος. Ακολουθήθηκε λανθασμένη στρατηγική που στηρίχτηκε   σε «δημιουργικές ασάφειες»  και ψεύτικους λεονταρισμούς.  Η παρατεταμένη  αδυναμία επίτευξης  συμφωνίας ενέτεινε την αβεβαιότητα.

Το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή είναι μία άμεση συμφωνία με τους εταίρους μας που να έχει δύο κεντρικούς άξονες. Πρώτον να περιλαμβάνει εκείνο το μίγμα πολιτικής και μέτρων  που θα επιτρέψει τη   χρηματοδότηση ενός νέου και εφικτού παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην ανάσχεση της ανεργίας . Και κατά δεύτερον , μία συμφωνία που  να αποσκοπεί στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους για να  καταστεί εφικτή η δημοσιονομική  χαλάρωση και να ελαχιστοποιηθούν τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν δεν σταθεροποιηθεί η οικονομία , το  μέλλον και η προοπτική μας προβλέπονται ζοφερά….

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αντιστρέψει αυτή την δυσοίωνη κατάσταση που ρίχνει τη χώρα « στα βράχια»  καταλήγοντας σε μία συμφωνία με τους εταίρους η οποία διασφαλίζει ρευστότητα στην αγορά , την αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή σκηνή των αγορών και των επενδύσεων και  τέλος μία προοπτική για όλους τους ‘Ελληνες και Ελληνίδες που τόσο  την έχουν ανάγκη.

Μετά από οδυνηρές προσπάθειες και θυσίες όλων μας τα τελευταία χρόνια για να επιτύχουμε την δημοσιονομική προσαρμογή και τις απαραίτητες διορθωτικές μεταρρυθμίσεις , οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι θυσίες δεν  ήταν  μάταιες. Μοιραζόμαστε  με τους άλλους λαούς τα ίδια κοινά ευρωπαϊκά ιδεώδη μας , της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας , της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης με ευκαιρίες για όλους.

Η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη αντιπολίτευση,  όπως υπεύθυνα κυβέρνησε και παρουσίασε απτά αποτελέσματα της πολιτικής της  , στηρίζει τις προσπάθειες  που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση  , δηλαδή προς την επίτευξη  συμφωνίας  με του ευρωπαίους εταίρους μας , η οποία θα διασφαλίζει  την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και  θα αποκαθιστά το ταχύτερο  την αξιοπιστία και διεθνή υπόσταση της Ελλάδας.

Τούτο  το γοργόν  ΚΑΙ  χάριν θα έχει ,   ΚΑΙ   «Ελπίδα»  θα φέρει !


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button