Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Έχει ηθικό πλεονέκτημα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Όταν η ουσία της πολιτικής «εκθέτει» ένα πολιτικό κόμμα και δη την κυβερνητική πολιτική, τότε η όλη προσπάθεια του κόμματος εξαντλείται στην προπαγάνδα και μάλιστα στην πιο προκλητική μορφή της για να …δειχτεί ότι «είναι άλλη η πραγματικότητα απ’ αυτή που προσλαμβάνουν οι πολίτες και ότι υπάρχει αποφασιστικότητα προς την ακολουθούμενη πολιτική και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Έτσι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προκειμένου να βρει ένα πεδίο διαφοροποίησής του από τα άλλα κόμματα εξουσίας και με δεδομένο ότι ταυτίστηκε μαζί τους με τον πιο εμφαντικό τρόπο στη μνημονιακή πολιτική περνώντας εν μια νυκτί σ’ αυτή την πολιτική από την αντίπερα όχθη του «αντιμνημονιακού απελευθερωτικού αγώνα», επινόησε ως βασικό πεδίο αναφοράς τον τομέα της ηθικής. Υπάρχει εύκολο έργο εδώ αφού η ειδησεογραφία έχει ορατά στοιχεία παλιότερων σκανδάλων. Ωστόσο εδώ κάνει την πιο μεγάλη λαθροχειρία ανάμεσα στις τόσες και τόσες που έχει κάνει μέχρι τώρα.

Mechanical Solutions

Αυτοπροσδιορίζεται με τον πιο ιταμό τρόπο ως κυβερνητικό κόμμα έχον ηθικό πλεονέκτημα ως προς τα άλλα κόμματα. Το ζήτημα της ηθικής ιδιαίτερα στη σφαίρα της πολιτικής πάντα είναι το πιο δύσκολο και το πιο αμφιλεγόμενο θέμα. Ας δούμε μερικές πτυχές του.

α) Η ηθική δεν είναι ζήτημα διακήρυξης και προπαγάνδας. Ή έχεις κατακτήσει την ηθική στην πράξη και την αντιλαμβάνονται οι πολίτες ή τη διαλαλείς προκειμένου να την επινοήσεις και να την κατασκευάσεις φενακισμένα, ακριβώς γιατί διαπιστώνεις το έλλειμμά της. Είναι γνωστό από την ιστορία αλλά και από τη φιλοσοφία ότι η ηθικολογία αναπτύσσεται πάντα σε συνθήκες έλλειψης της ηθικής.

β) Ποιο είναι το περιεχόμενο της ηθικής; Εδώ επιχειρείται η διαμόρφωση εκείνου του πλαισίου που συνήθως έχει συμφέρουσα αναφορά. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εννοεί στη σημερινή συγκυρία ότι τα στελέχη του δεν έχουν αναμιχθεί σε οικονομικά σκάνδαλα, όπως τα στελέχη άλλων κομμάτων. Ουδέν αναληθέστερον, γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «κλείνει τα μάτια» στις δικές του περιπτώσεις και καλεί και τους πολίτες να αγνοήσουν τα δικά του σκοτεινά παραδείγματα. Ωστόσο, αν και το εν λόγω κόμμα έχει μικρή θητεία στη διακυβέρνηση της χώρας αναλογικά με τα άλλα παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα έχει βουτήξει για τα καλά «το χέρι στο βάζο». Ας θυμηθούμε τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που είχαν ήδη μέχρι σήμερα μη νόμιμη οικονομική εμπλοκή: Φλαμπουράρης, Χαϊκάλης, Σταθάκης, Κατρούγκαλος, Μητρόπουλος. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες κάθαρσης, παρά μόνο το προκλητικό κουκούλωμα.

γ) Το πεδίο της ηθικής στην πολιτική δεν περιλαμβάνει μόνο τον τομέα των σκανδάλων. Υπάρχει πιο προκλητικό πλήγμα στην έννοια της ηθικής απ’ αυτό που έκανε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την πλήρη αναστροφή της πολιτικής του πρότασης, μέσω της οποίας από αντιμνημονιακό κόμμα του ψευδεπίγραφου κοινωνικού αγώνα των καταλήψεων πλατειών και δρόμων, πανεπιστημίων και σχολείων κλπ και των προπηλακισμών σε πρόσωπα των Μνημονίων Νο 1 και Νο 2 μετατράπηκε σε μνημονικό κόμμα προκαλώντας κάθε έννοια συνέπειας λόγου και πράξης και μετασχηματίζοντας ακόμα και το γλωσσικό μας κώδικα;

Η ηθική αφορά το όλο πεδίο της πολιτικής και όχι μόνο τα ορατά σκάνδαλα, τα οποία και αυτά καλύπτονται περιμένοντας τη σκόνη του χρόνου να κάνει τη δουλειά της. Γιατί λοιπόν ξεσήκωνε τον κόσμο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όλα τα προηγούμενα χρόνια; Τι είχε ως κεντρικό πρόταγμα και τι εφαρμόζει; Υπάρχει άλλο κόμμα σ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης που αντέστρεψε πλήρως το πολιτικό και ιδεολογικό είδωλό του;

Τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν τον ενδιέφερε ποτέ και δεν τον ενδιαφέρει ούτε και τώρα η δήθεν αλλαγή του «παλιού» ούτε οι ρωγμές στον καπιταλισμό ούτε η υπέρβαση της κρίσης. Μόνιμο και σταθερό ενδιαφέρον του είναι η νομή της εξουσίας. Είναι δε τα στελέχη του φοβεροί γνώστες της σταλινικής εκδοχής στο κομματικό παιχνίδι. Γι’ αυτό και συνεργάζονται τόσο αγαστά με τους «ΑΝ.ΕΛ.», γιατί και αυτοί έχουν το ίδιο ενδιαφέρον. Μπορούν να απορούν στην Ευρώπη, γιατί ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα πέραν της Κεντροαριστεράς συνεργάζεται με ένα εθνικιστικό κόμμα αλλά δεν γνωρίζουν ότι η ιδεολογία και η ηθική των δύο κομμάτων στηρίζεται μόνο στη νομή της εξουσίας, αφού τώρα είναι μοναδική ιστορική ευκαιρία.

Ας μην ξεχνάμε και την φοβερά όμορφη σκηνή, κατά την οποία ο εισηγητής των «Προαπαιτούμενων» για το 3ο Μνημόνιο στη σχετική συζήτηση στη Βουλή απευθυνόμενος στη Ν.Δ. είπε το εξής χαριτωμένο. «Μην διαμαρτύρεστε και εσείς τα ίδια μέτρα θα ψηφίζατε». Άραγε δεν είναι το ίδιο αν κάποιος του θυμίσει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τελικά ψηφίζει τα μέτρα που θα ψήφιζε και η Ν.Δ.; Αλλά που να το σκεφτούν όταν η δική τους ηθική έχει πληγεί τόσο από την πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έχει γίνει αγνώριστη;


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button