Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χρήση της δύναμης του αέρα για παραγωγή ενέργειας (του Μανόλη Κλώντζα)

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Η χρήση της δύναμης του αέρα για παραγωγή ενέργειας η δύναμης δεν είναι κάτι το νέο. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και είναι επιβεβαίωση της προσπάθειας του ανθρώπου παραγωγού να κάνει τη ζωή του καλύτερη.

Ο κρητικός βιοπαλαιστής από την αρχαιότητα ακόμα χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση. Έφτασε μετά από πολύ κόπο και παρατηρήσεις να κατασκευάσει μύλους για το ψωμί του. Καθάριζε το χωράφι του από τις πέτρες για να μπορεί να το σπέρνει για το ψωμί του. Τις πέτρες τις μετέτρεψε σε τράφους επιβραδύνοντας με έξυπνο τρόπο γεωλογικές εξελίξεις που πήγαιναν κόντρα στις πραγματικές του ανάγκες.

NOVA

Με τις πέτρες αυτές έφτιαχνε το σπίτι του, έφτιαχνε μύλους. Όλα αυτά τα έκανε με τον ιδρώτα του με τον κόπο του χωρίς να μεταλλάσσει βίαια και ριζικά τον τόπο του. Τις ίδιες πέτρες από τα κτίσματα του όταν δεν ήταν αναγκαία ή δεν τα χρειαζόταν ή όταν αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο τις έπαιρνε και τις χρησιμοποιούσε αλλού.

Το βασικό εδώ εκτός από την γη του είναι η ανθρώπινη εργασία ο ιδρώτας και η σκέψη. Αν τα καμαρώνουν σήμερα οι άνθρωποι οι επισκέπτες του τόπου μας είναι γιατί ακριβώς αποδίδουν στο μέγιστο αυτή τη σχέση.

Mechanical Solutions

Είναι γιατί αποτελούν μέρος της φύσης μας ή καλύτερα του φυσικού ιστορικού τοπίου μας. Του πλούτου μας. Είναι μέρος αδιάσπαστο. Σε αντίθεση με τα παραπάνω οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες των 100 μέτρων ύψους είναι αποτέλεσμα της έντασης της βίας από την κλοπή της εργασίας και της φύσης.

Είναι μία από τις εκφράσεις μιας εποχής που σε γεωλογικό επιστημονικό επίπεδο ονομάζεται anthropocen. Είναι η εποχή εκείνη κατά την οποία η φύση η ίδια και από μόνη της δεν μπορεί να επαναφέρει τις αλλαγές που ο σημερινός τρόπος και μορφή της παραγωγής επιβάλει ή απλούστερα: δεν μπορεί να επαναφέρει τις αλλαγές που ο άνθρωπος προκαλεί με την καθημερινή του δράση.

Η εποχή αυτή έχει αποδειχθεί ότι άλλαξε τη γεωλογική δηλαδή τη φυσική πορεία του κόσμου με καταστροφικές συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο. Η φύση στην ουσία δεν έχει πρόβλημα κανένα. Μπορεί να υπάρξει και θα υπάρξει χωρίς τον άνθρωπο.

Στην διαδικασία των βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε αντιδιαστολή με το πρώτο παράδειγμα ο άνθρωπος το ιστορικό φυσικό τοπίο είναι τ περιττά στοιχεία.Το άχρηστα. Το ερώτημα που τίθεται είναι:ο άνθρωπος πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την αιολική ενέργεια. Μα φυσικά και πρέπει.

Η επιστροφή στο παρελθόν και η άρνηση της προόδου είναι μια εξίσου αντιδραστική άποψη. Οι επιλογές μας όμως πρέπει να έχουν ως γνώμονα την γνώση από την επιστήμη (που αντικειμενικά υπάρχει ως τέτοια σήμερα) και με γνώμονα τις πραγματικές του ανάγκες για να έχει δωρεάν και καθαρή ενέργεια.

Αυτό θα το κάνει για να μπορεί να ζει καλύτερα. Όχι για να ζει χειρότερα. Τεχνολογία σήμερα υπάρχει. Το ότι σήμερα η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο του κεφαλαίου και χρησιμοποιείται κατά των αναγκών του ανθρώπου είναι άλλη υπόθεση. Δεν είναι όμως νόμος του Μωυσή…


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button