Τρίτη, 15 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑτομικότητα και συλλογικότητα - Αρθρο του προέδρου Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρη Μαμουλάκη

Ατομικότητα και συλλογικότητα – Αρθρο του προέδρου Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρη Μαμουλάκη

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος μου θα σώσω τη Γη. Αν χαθεί εγώ θα φταίω». Τα λόγια αυτά του Νίκου Καζαντζάκη από την Ασκητική συμπυκνώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη να επιδείξουμε αυξημένη υπευθυνότητα για τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίησή τους, η ανακύκλωση.

Τα στερεά απόβλητα ενέχουν πλούτο μέσα τους. Το κυριότερο παράγουν οικονομική αξία. Στην ουσία δημιουργούν αυξημένο κοινωνικό μέρισμα. Επενδύοντας σε αυτά, μπορούμε να καλύψουμε καίριες ανάγκες σε μια εποχή οξείας οικονομικής κρίσης.

mechanical adv 2021

Η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στον εξανθρωπισμό των συνθηκών διαβίωσης. Αλλά και αν επιζητούμε τα οικονομικά οφέλη που μας επιστρέφονται.

apostolakis adv 2

Όλες οι προηγμένες χώρες έχουν κάνει άλματα στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Το σημαντικότερο μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, ανταποδίδοντάς τα στο κοινωνικό σώμα και στους πολίτες.

Δυστυχώς και στο ζήτημα αυτό η Ελλάδα επιδεικνύει πρωτοφανή υστέρηση. Είτε γιατί απουσίαζε το σχέδιο και η αποφασιστικότητα της Πολιτείας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Είτε διότι δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως τη σημασία που έχει η ορθή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Επιρρεπείς στη γνωστή μέθοδο, να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, το μόνο που επιτύχαμε είναι να τα ανακυκλώνουμε, χωρίς να μπορούμε να προωθούμε τις αναγκαίες λύσεις.

Το «Να αγαπάς την ευθύνη», όπως έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης, σημαίνει να ανακτήσουμε την ατομική μας ευθύνη. Άλλωστε, η έλλειψή της αντιστρατεύεται και τη συλλογική. Η ευθύνη –ατομική, συλλογική- είναι μια ασπίδα προστασίας για να αντιμετωπίσουμε τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της ζωής μας και πρωτίστως αυτά της καθημερινότητας.

Με την ευθύνη αποβάλουμε την αμεριμνησία, την αδιαφορία, των ωχαδελφισμό. Και εν τέλει τη βαρβαρότητα των αποκαλούμενων σύγχρονων κοινωνιών. Αποκτούμε την απαραίτητη αυτοσυνειδησία. Γινόμαστε ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Υιοθετούμε μια άλλη κουλτούρα για τη δημόσια σφαίρα.

Έτσι και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οφείλουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να πετύχουμε πολλά αν επιδείξουμε υπευθυνότητα. Αν αλλάξουμε την καθημερινότητα, τις συνήθειές μας, τον τρόπο που βλέπουμε το περιβάλλον.

Προϋπόθεση βεβαίως είναι η πληροφόρηση των πολιτών. Και εκεί αποσκοπούν όλες οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Εξ ου και στον ΕΣΔΑΚ προτάσσουμε την καλλιέργεια μιας οικείας-φιλικής σχέσης με την κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα οι πολίτες δεν είχαν οικοδομήσει την απαιτούμενη οικειότητα με τους φορείς που αντικείμενό τους είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Υπήρχε η τάση να αποστρεφόμαστε Οργανισμούς που σχετίζονται με το καίριο αυτό ζήτημα.

Σήμερα επιδιώκουμε να προσδώσουμε έναν νέο ρόλο στον ΕΣΔΑΚ. Να τον καταστήσουμε φορέα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Κρήτης για την πρόληψη των σκουπιδιών και την ανακύκλωση. Να τον αναδείξουμε σε όχημα προκειμένου να αλλάξουμε τις συνθήκες ζωής μας, αλλά και θεσμική ομπρέλα για να έχουμε όλοι μας οικονομικό όφελος από την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Απώτερος σκοπός μας η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Αυτό άλλωστε είναι και το χρέος όλων μας απέναντι στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στην κοινωνία.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-