ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Βορίδης: Θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τη ζημιά εξαιτίας της πανδημίας

Με δώρα αποζημιώσεων για τη ζημιά που υπέστησαν καλλιεργητές θερμοκηπιακών προϊόντων της Ιεράπετρας και άλλων περιοχών από την πανδημία του κορωνοϊού κατεβαίνει σήμερα στην Κρήτη ο υπουργός Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανόλη Αργυράκη ο υπουργός είπε ότι τα ποσά θα τα ανακοινώσει ο ίδιος σε συνάντηση με τους αγροτικούς συλλόγους καθώς όπως τόνισε ο περιορισμός της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και γενικότερα η μείωση της ζήτησης των κηπευτικών όπως ντομάτες,αγγούρια κ.α λόγω της καραντίνας έχει επιφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στους παραγωγούς.

caffeine adv2020b

Εν αναμονή για τις αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργητών

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργητών εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και το φάκελο που έχει αποσταλεί την Κομισιόν, ο κ. Βορίδης είπε ότι για την Κρήτη η πρόταση είναι 80 εκατ.σε σύνολο 125 σε όλη την Ελλάδα.

neratzoulis neo

Όπως είπε ο φάκελος βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όταν ολοκληρωθεί η εξέταση θα παρέμβει και ο ίδιος και θα πιέσει πολιτικά για να εγκριθούν τα ποσά.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι αποζημιώσεις που θα κυμαίνονται από 300 έως 4000 ευρώ ανά παραγωγό ανάλογα με τα στρέμματα που διαθέτει θα αφορούν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αφού οι υπόλοιποι ελαιοπαραγωγοί – ετεροεπαγγελματίες ,συνταξιούχοι έχουν και άλλα εισοδήματα.

Παράλληλα ανέφερε ότι η προκαταβολή του 70% των φετινών επιδοτήσεων θα δοθεί στους αγρότες μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Για τους συνεταιρισμούς είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις που επενδύουν πραγματικά στον πρωτογενή τομέα με μεγάλη επιτυχία αναφέροντας ως παράδειγμα την Ένωση Σητείας στην εκδήλωση της οποίας «Ελαιά Σητείας- LaSitia A.E.». θα παραβρεθεί σήμερα το απόγευμα.

Back to top button