ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στα 80 εκ. ευρώ οι απώλειες της Κρητικής ελαιοπαραγωγής το 2019!

Στο ποσό των 80 εκατ. ευρώ εκτιμήθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ η ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης το 2019, από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο στο νησί. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Μανώλη Χνάρη, σε αυτό το ποσό κατέληξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, βάσει και των στοιχείων που είχε καταθέσει και η περιφέρεια στην επιτροπή, η οποία συστάθηκε για την τεκμηρίωση των ζημιών.

«Έχει κλείσει το θέμα του φακέλου και πιστεύω το συντομότερο δυνατόν θα πάει στην ΕΕ», εκτίμησε.

caffeine adv2020b

«Είχε λεχθεί εξαρχής ότι η οικονομική αποτίμηση της ζημιάς θα γίνει μετά την κατάθεση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου», σχολίασε ο ομότιμος καθηγητής του ΓΠΑ, Χρήστος Αυγουλάς, πρόεδρος της επιτροπής, εξηγώντας ότι ο υπολογισμός του ποσού ήταν το άθροισμα της ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς που υπέστη η κρητική ελαιοπαραγωγή.

Κατά τον ίδιο, σε ό,τι αφορά την ποσοτική ζημιά, η μελέτη τεκμηρίωσης της επιτροπής την προσδιόρισε στο 40% περίπου, ενώ σε ό,τι αφορά την ποιοτική υστέρηση αυτή έχει να κάνει με τις ποσότητες παρθένου και βιομηχανικού ελαιολάδου που αυξήθηκαν σε βάρος του έξτρα παρθένου ως αποτέλεσμα των ασυνήθιστων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν σε σχέση με μία κανονική για την Κρήτη χρονιά.

neratzoulis neo

«Το άθροισμα των παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα αυτό το ποσό της συνολικής απώλειας της παραγωγής», εξήγησε ο κ. Αυγουλάς.

Ο φάκελος της μελέτης που έχει καταθέσει η επιτροπή στο ΥΠΑΑΤ από τα μέσα περίπου του καλοκαιριού, μετά τις όποιες καθυστερήσεις λόγω κορωνοϊού, παρέχει την επιστημονική τεκμηρίωση που ζητούν οι υπηρεσίες των Βρυξελλών, ότι η ζημιά που υπέστη ο ελαιώνας της Κρήτης και, κατ’ επέκταση, η παραγωγή ελαιολάδου του νησιού οφείλεται στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν, ενώ και με την εκτίμηση του ύψους των απωλειών όλα δείχνουν έτοιμα για την κατάθεση του φακέλου στα ευρωπαϊκά όργανα.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button