ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΣΕΒΙΤΕΛ | Σημαντική αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου τα τελευταία 20 χρόνια

Εντυπωσιακή καταγράφεται η διαχρονική αύξηση των εξαγωγών επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου και πυρηνελαίου, κατά την περίοδο των ετών 2002-2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου (DG TRADE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επεξεργάσθηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές του τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου προς χώρες της Ε.Ε εκτινάχθηκαν από τους 7.561 τον. το 2002 στους 26. 872 τον. το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 355%.

neratzoulis neo

Αντίστοιχη αύξηση εμφανίζουν και οι εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου προς Τρίτες – εκτός ΕΕ χώρες, οι οποίες από 7.290 τον. το 2002 άγγιξαν τους 19.807 τον. το 2019, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 272 %.

Την πρώτη θέση στις εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, κατέχει η Γερμανία με 10.760 τον. και ακολουθεί με διαφορά (2.747 τον) η γειτονική της Αυστρία. Η Κύπρος (1.932 τον), η Μεγάλη Βρετανία (1.890 τον), η Γαλλία (1.670 τον), Βέλγιο (1.569 τον) και η Σουηδία (1.222 τον) συμπληρώνουν τους κυριότερους κοινοτικούς προορισμούς του ελληνικού ελαιολάδου για το έτος 2019.

bakaliko lagos

Στις εκτός Ε.Ε αγορές, τα σκήπτρα, με απόσταση, κατέχουν οι ΗΠΑ με 9.644 τον. το 2019 και αυξητική τάση.

Ενδιαφέρουσες αγορές για το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελούν στη συνέχεια και με σειρά βάσει του όγκου των εξαγωγών, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουκρανία,  η Ταιβάν, η Βραζιλία, η Σερβία, η  Κίνα και η Νορβηγία.

“Το ελληνικό ελαιόλαδο, παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό και τις υψηλότερες τιμές του, λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς του, διατηρεί μια αξιόλογη και διαρκώς διευρυνόμενη παρουσία στην παγκόσμια αγορά” αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Ανανίας Καραχανίδης. “Φυσικά τα μεγέθη αυτά, παρά τη μεγάλη αύξησή τους τα τελευταία χρόνια, δεν μας ικανοποιούν και για το λόγο αυτό η προσπάθεια για περαιτέρω εξωστρέφεια και ανάπτυξη θα πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Ευελπιστούμε ότι την αύξηση θα επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία του παρελθόντος έτους 2020, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας”, καταλήγει στην δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Οι σχετικοί πίνακες με τα σχετικά διαγράμματα για την περίοδο 2002 – 2019, παρατίθενται συνημμένοι.

–        Εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου προς Χώρες (αναλυτικά) της Ε.Ε (και αναφορά σε σύνολα χωρίς την Ιταλία & Ισπανία προς τις οποίες διακινείται χύμα)

–        Εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου προς Τρίτες – εκτός Ε.Ε Χώρες (αναλυτικά)

–        Εξαγωγές ελληνικού πυρηνελαίου προς Χώρες (αναλυτικά) της Ε.Ε (και αναφορά σε σύνολα χωρίς την Ιταλία & Ισπανία προς τις οποίες διακινείται χύμα)

–        Εξαγωγές ελληνικού πυρηνελαίου προς Τρίτες – εκτός Ε.Ε Χώρες (αναλυτικά)

–        Συνολικές ετήσιες εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου και πυρηνελαίου προς Χώρες της Ε.Ε και προς τρίτες – εκτός Ε.Ε χώρες.
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button