ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πόσο καιρό μπορείτε να κρατήσετε ανοιχτό ένα μπουκάλι κρασί

Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε συχνά, ιδιαίτερα μετά από κάποια γιορτή ή εκδήλωση όπου κάποια -ή και αρκετά- μπουκάλια κρασιού που ανοίχθηκαν δεν καταναλώθηκαν.

Μην μπείτε στον πειρασμό να τα πετάξετε, πιθανότατα θα διαρκέσουν περισσότερο από όσο νομίζετε!

neratzoulis neo

Σύμφωνα με μια μελέτη του Laithwaite’s Wine, το μέσο νοικοκυριό του Ηνωμένου Βασιλείου πετάει κατά μέσο όρο δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα, κυρίως λόγω του ότι πιστεύουνε ότι το κρασί εφόσον ανοιχτεί δεν είναι πλέον κατάλληλο για κατανάλωση. Είναι το ισοδύναμο Μόλις ανοίξει ένα κρασί, μπορεί να αντέξει ​​για μερικές ημέρες – ανάλογα με το στυλ του.

Η πρόταση του Laithwaite είναι ότι τα περισσότερα κρασιά παραμένουν φρέσκα για περίπου 3-5 ημέρες – μετά από αυτό το χρονικό διάστημα το οξυγόνο αλληλοεπιδρά με το κρασί και επηρεάζει τις γεύσεις.

bakaliko lagos

«Τα συμβατικά κρασιά διαρκούν ανοιχτά δύο μέρες το μέγιστο», δήλωσε η Christelle Guibert, διευθύντρια γευσιγνωσίας του Decanter. «Μετά από αυτό τείνουν να επιδεινώνονται πολύ γρήγορα». Τα κρασιά που παράγονται με μια πιο φυσική προσέγγιση μπορούν να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο, δήλωσε η Guibert. «Εξαρτάται πραγματικά από το στυλ της οινοποίησης και όχι από το χρώμα». Υπάρχουν επίσης διάφορα gadget στην αγορά που ισχυρίζονται ότι διατηρούν το κρασί σας πολύ καιρό μετά το άνοιγμά τους, αν και κάποιοι αμφισβητούν πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά στην πράξη.

storing wines

Αφρώδη κρασιά

Τα αφρώδη κρασιά γενικά πρέπει να καταναλωθούν λίγο νωρίτερα, γιατί φτάνουν πιο γρήγορα στο σημείο να γίνουν flat.  Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας της σαμπάνιας,  Tyson Stelzer λέει ότι πολλοί άνθρωποι θα εκπλαγούν όταν καταλάβουν ότι ένα ανοιχτό μπουκάλι αφρώδους κρασιού «θα διατηρήσει λίγο παραπάνω τον αφρισμό του αν μπει στο ψυγείο».

Υπάρχει βέβαια και ο μύθος ότι η τοποθέτηση ενός κουταλιού στο λαιμό του ανοιχτού μπουκαλιού σαμπάνιας σας θα κρατήσει τον αφρισμό. Δεν ισχύει.  Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση μια ανοιχτή φιάλη αφρώδους κρασιού είναι  «να χρησιμοποιήσετε ένα πώμα σαμπάνιας που παρέχει άριστη σφράγιση και να διατηρήσετε τη φιάλη όσο το δυνατόν πιο κρύα», δήλωσε ο Stelzer

Ενισχυμένα κρασιά

Τα ενισχυμένα κρασιά μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες ή και μήνες μετά από το άνοιγμά τους.  Στην περίπτωση του Tawny Port, αν το ξανασφραγίσουμε και το τοποθετήσουμε πίσω στο ψυγείο θα διατηρηθεί για μερικούς μήνες

Βέβαια ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο, είναι η ποσότητα κρασιού που παραμένει στην φιάλη μετά το άνοιγμα. Από μια φιάλη που έχουν αφαιρεθεί ελάχιστα ml. κρασιού, είναι λογικό ότι θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο σε σχέση με μια φιάλη ίδιου κρασιού όπου έχει καταναλωθεί περισσότερο από το μισό.

Υπάρχει ένας όρος για το κενό που υπάρχει ανάμεσα στον φελλό και την επιφάνεια του οίνου μέσα σε ένα μπουκάλι κρασί: ullage. Αλλά αυτό το συζητάμε συνήθως στην περίπτωση παλαιότερων οίνων. Ένα κρασί νεαρής ηλικίας δεν πρέπει να έχει καθόλου ullage πέρα από αυτό στο λαιμό του μπουκαλιού. Ομοίως, θα ήταν πραγματικά παράξενο αν ένα μπουκάλι ήταν πάνω από 40 χρονών και δεν είχε καθόλου ullage. Λάβετε υπόψη ότι όσο περισσότερο ullage έχει ένα κρασί, τόσο περισσότερο αέρας υπάρχει στο μπουκάλι, πράγμα που σημαίνει ότι αν τα 2/3 του μπουκαλιού σας λείπουν, το κρασί θα οξειδωθεί πολύ γρήγορα.

Ο Paolo Basso, καλύτερος sommelier στον κόσμο για το 2013 μας λέει για την τοποθέτηση των κρασιών στο οικιακό ψυγείο: Όπως συμβαίνει και με κάθε τρόφιμο που καταναλώνουμε, η έκθεσή του στο κρύο θα επιβραδύνει ή θα σταματήσει την διαδικασία ωρίμανσής του. Αν το κάνετε αυτό μόνο για μια φορά σε ένα νεαρό κρασί, αυτή η περίοδος ψύξης θα σταματήσει την ωρίμανση του χωρίς επιπτώσεις. Ένα πιο ώριμο κρασί όμως, που είναι λιγότερο ανθεκτικό στο σοκ θα υποστεί κάποια διαταραχή στην διαδικασία της ωρίμανσης του. Το κρασί βλέπετε, είναι σαν τους ανθρώπους….οι νέοι αναρρώνουν ευκολότερα από ένα ατύχημα ενώ όσο μεγαλώνουμε όλα γίνονται πιο δύσκολα…το καλύτερο είναι λοιπόν να αποφύγουμε το κακό συμβάν σε κάθε περίπτωση.




Σχετικά άρθρα

Back to top button