ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ολική καταστροφή για τα σταφύλια της Κρήτης – Ενισχύεται ο ΕΛΓΑΑναστενάζουν οι αμπελώνες της Κρήτης και μαζί με αυτούς οι καλλιεργητές που βλέπουν τον κόπο της χρονιάς να εξατμίζεται από τον … καύσωνα διαρκείας, με τους εκπροσώπους τους να ξεκινούν ήδη έναν γύρο επαφών με τον ΕΛΓΑ, ώστε να προσδιοριστεί η επόμενη ημέρα σε επίπεδο καταγραφής ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων πλέον.

Τα σταφύλια πάνω στις κορμούλες εδώ και ένα δεκαήμερο δεν υφίστανται απλά εγκαύματα αλλά, βράζουν και αφυδατώνονται, σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι πλέον κατάλληλα για τον τρύγο, με τα επιτραπέζια σταφύλια, το σουλτανί δηλαδή, που είναι και τα πλέον ευπαθή στις ακραίες θερμοκρασίες, να έχουν υποστεί ολική καταταστροφή.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ίδια εικόνα ξηρασίας και αφυδάτωσης και στους ελαιώνες που σε ποσοστό 90% στο Ηράκλειο δεν είναι ποτιστικοί. Η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά χωρίς βεντέμα ούτοις ή άλλως, αλλά το σοκ που υφίστανται οι ελαιοκαλλιέργειες αυτές τις ημέρες είναι χωρίς προηγούμενο, επηρεάζοντας τη ζωτικότητα των δέντρων.

“Το χωράφι είναι στην Εντατική!” είπε χαρακτηριστικά στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, συνοψίζοντας τη δραματική εικόνα της αγροτικής παραγωγής. Ο ίδιος δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του από το γεγονός ότι ενώ πέρυσι η ΕΑΣΗ απορρόφησε 4.700 τόνους με το μέτρο της απόσταξης, φέτος αυτό το μέτρο θα αφορά μόνον 800 τόνους.

swell adv 2021

Εν τω μεταξύ αυξάνει η πίεση στους αποθηκευτικούς χώρους από τους αδιάθετους- λόγω κορωνοιού πέρυσι- τόνους κρασιού με το 90% των οινοποσοτήτων να μην βρίσκει το δρόμο του στις αγορές.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Από Δευτέρα, οπότε το κύμα του σαρωτικού καύσωνα θα έχει κοπάσει, θα γίνει ο απολογισμός των καταστροφών με αυτοψίες από κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ενώ η Διοίκηση της ΕΑΣΗ θα ξεκινήσει τακτικές επαφές με τον τοπικό ΕΛΓΑ αλλά και τη διοίκησή του σε κεντρικό επίπεδο.

Ενέσεις .. ρευστότητας στον ΕΛΓΑ

Θέση στο ζοφερό τοπίο που διαμορφώνουν στην αμπελλουργία φέτος οι κλιματολογικές συνθήκες πήρε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει η συνολική καταγραφή των ζημιών ενώ παράλληλα, έκανε γνωστό ότι υπεγράφη απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ με κονδύλι της τάξεως των 60 εκ ευρώ που θα αντληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button