ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι καύσωνες βοήθησαν στον έλεγχο του δάκου

Οι καύσωνες που επικράτησαν τις τελευταίες βδομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, μπορεί να προκάλεσαν ζημιές σε κάποιες καλλιέργειες και να συρρίκνωσαν τους καρπούς στις ίδιες τις ελιές που βρίσκονται σε φτωχά σε υγρασία εδάφη, είχαν όμως και κάποιες θετικές επιδράσεις!

Σχετικώς, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, αναφέρονται τα εξής:

caffeine adv2020b

«Και μια από αυτές, ασφαλώς μπορεί να είναι η διακοπή ή αναστολή της βιολογικής δραστηριότητας του δάκου, στις περιοχές όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν ορισμένα όρια. Αυτό φάνηκε ήδη από τις ενδείξεις των δακοπαγίδων οι οποίες, σχεδόν σε όλες τις περιοχές, παρουσίασαν πολύ χαμηλές δακοσυλλήψεις, αλλά και από την αναστολή της επέκτασης των δακοπροσβολών.

Βέβαια στην εξέλιξη αυτή, σημαντικά πρέπει να συνέβαλαν και οι ψεκασμοί που διενεργήθηκαν, σχεδόν σε όλες τις περιοχές κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, μετά την έξαρση των δακοσυλλήψεων που εμφανίστηκε σε περιοχές του Ηρακλείου και άλλων περιοχών της Κρήτης.

neratzoulis neo

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι «δακοκτονικές» δράσεις των καυσώνων, οπωσδήποτε έχουν σημαντική, άλλα κάπως διαφοροποιημένη αποτελεσματικότητα από τους ψεκασμούς της δακοκτονίας. Όταν ενσκήψουν σε κάποια περιοχή επικρατούν, όχι μόνο στους ελαιώνες, άλλα σε όλες γενικά τις εκτάσεις. Έτσι, δεν κάνουν τις σημαντικές εξαιρέσεις που συνήθως γίνονται για ποικίλους λόγους κατά την εφαρμογή της κρατικής δακοκτονίας (βλ. sedik.gr ΕΛΑΙΟΝΕΑ 6&27/8/20).

Επομένως η δράση των καυσώνων είναι γενικότερη και πλέον εκτεταμένη. Από την άλλη πλευρά η «δακοκτονική» δράση των καυσώνων, σύμφωνα με την βιβλιογραφία αλλά και με ειδικούς επιστήμονες, επικεντρώνεται περισσότερο στα πρώτα στάδια του εντόμου, δηλαδή στα αυγά και τις προνύμφες α’ σταδίου (μικρά σκουλήκια) τα οποία νεκρώνονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 35οC.

Επομένως δακοπροσβολές που βρέθηκαν στα στάδια αυτά κατά τους πρόσφατους καύσωνες πρέπει να περιορίστηκαν δραστικά.

Ωστόσο, η δράση των υψηλών θερμοκρασιών στα τέλεια έντομα είναι λιγότερο επιβλαβής. Η δραστηριότητα τους (μετακινήσεις, ωοτοκία) απλά αναστέλλεται σε θερμοκρασίες από 35οC και πάνω, ενώ θνησιμότητα τους παρατηρείται μετά τους 45οC.

Βέβαια, οι καύσωνες που σημειώθηκαν κυρίως το 1ο πενθήμερο και το 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, παρουσίασαν κάποια ανομοιομορφία ως προς την γεωγραφική και την χρονική κατανομή τους στην χώρα. Οι σοβαρότεροι σε ένταση και διάρκεια καύσωνες, (σύμφωνα με τις καταγραφές των επίσημων σταθμών) σημειώθηκαν κυρίως (Πιν.1) στα βόρεια και νοτιοδυτικά παράλια των Χανίων (Χανιά, Φαλάσαρνα, Παλαιόχωρα) , στην Μεσσαρά Ηρακλείου (Γόρτυνα, Μοίρες) στην Ιεράπετρα και Αγ. Νικόλαο, στην Λάρισα και Σπάρτη.

Συμπερασματικά. η συνδρομή των καυσώνων, όπου σημειώθηκαν, θα λειτουργήσει ως ένας ψεκασμός κάλυψης για τα πρώτα στάδια του Δάκου. Δεν πρέπει όμως να οδηγήσει σε εφησυχασμό γιατί με την λήξη τους και την επάνοδο δροσερότερων ημερών, οι Δάκοι που διασώθηκαν, φυσιολογικά, θα επανέλθουν!

Και ο αναπτυγμένος και «λαδωμένος» πλέον ελαιόκαρπος θα αποτελέσει εύκολη λεία για αυτούς. Επομένως προσοχή. Ο εχθρός είναι εδώ!».

Πηγή
sedik.gr

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button