ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη | Ξεκίνησε νωρίτερα η δακοκτονία – Δύσκολη η φετινή χρονιά

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και από τον δήμο Χερσονήσου ξεκινούν σήμερα στην Π.Ε Ηρακλείου οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Βάσει του προγραμματισμού, ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός ξεκινά για τη φετινή σεζόν από Μάλια, Χερσόνησο, Σταλίδα, Γούβες, Κοκκίνη Χάνι, Γούρνες και Βαθειανό Κάμπο του Δήμου Χερσονήσου

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη μιας δύσκολης χρονιάς αφού εξ’αιτίας του ήπιου χειμώνα που προηγήθηκε οι δακοπληθυσμοί έχουν αυξηθεί.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η φετινοί ψεκασμοί ξεκινούν τόσο νωρίς. Ωστόσο καθυστέρηση παρατηρείται στην πρόσληψη τομεαρχών γεωπόνων κάτι που οφείλεται στην αλλαγή της νομολογίας, με το θέμα – σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων – να δρομολογείται υπηρεσικά από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη η διαδικασία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από τις 16/5 με την τοποθέτηση του παγίδων ενώ αρωγός στην δακοκτονίας είναι και η επιστημονική επιτροπή φυτοπροστασίας που συστάθηκε με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη στον πρωτογενή τομέα, Μανόλη Χνάρη.

kingeight 2021a neratzoulis neo bakaliko lagos

Διαβάστε επίσης: Νέο «καμπανάκι» για Xylella σε ισπανικά δενδρύλλια!

Παγιδοθέτες και δακοκτόνοι υπάρχουν σε όλες τις Π.Ε, εκτός της περιοχής της Γέργερης όπου ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος.

Όμως και σ’ αυτήν την περίπτωση – όπως τόνισε ο κ. Συριγωνάκης – στις αρχές Ιουνίου θα έχει αναλάβει προσωρινός ανάδοχος, ώστε η όλη διαδιασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Οι εργολάβοι έχουν στη διάθεσή τους τα GPS που τους χορηγήθηκαν, ώστε να επιθεωρούν τις περιοχές ευθύνης τους.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η υποχρέωση του εργολάβου είναι επίσης να γνωστοποιεί με γραπτές ανακοινώσεις, οι οποίες θα τοιχοκολλούνται σε κεντρικά σημεία των οικισμών, το αναλυτικό πρόγραμμα του ψεκασμού προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές.

Back to top button