ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Στα 100 εκ. ευρώ οι ζημιές από τον δάκο

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή από τον δάκο, όπως τονίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο κτίριο της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο συμβούλιο συμμετέχουν και εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της Κρήτης οι οποίοι περιμένουν να ακούσουν λύσεις για το μείζον θέμα που έχει προκαλέσει ο δάκος.

brands heaven2021

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε πως η ζημιά φέτος αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ενώ άμεσα θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των αγροτών.

Την ίδια ώρα ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε πως αν προστεθεί και η ζημιά που έχει προκληθεί στο νησί από την κατάρρευση της Thomas Cook (υπολογίζεται επίσης στα 100 εκ. ευρώ), τότε τα πράγματα για τον πρωτογενή τομέα αλλά και τον τουρισμό δεν είναι καλά.

neratzoulis neo

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αποζημίωση για τους παραγωγούς μας. Έχουμε μιλήσει με το Υπουργείο, έχουμε διεκδικήσει και πρέπει να διεκδικήσουμε και στη συνέχεια να πάρουν οι παραγωγοί μας αποζημιώσεις», τόνισε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στις ζημιές που έχουν σημειωθεί στην ελαιοπαραγωγή. Από τη μια έχουμε 100 εκ. ευρώ ζημιές στον αγροτικό τομέα κι από την άλλη 100 εκ. στον τουρισμό από την Thomas Cook. Συνεπώς η οικονομία της Κρήτης πλήττεται», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε πως η φετινή χρονιά ξεκίνησε για πρώτη φορά νωρίς λόγω της τροπολογίας που είχε κατατεθεί εγκαίρως. «Είχαμε έξι ψεκασμούς στο Λασίθι κι όμως δεν αποφύγαμε τα προβλήματα. Μεγάλα προβλήματα, σε όλο τον βορρά της Κρήτης. Είναι δεδομένο πως πρέπει να υπάρξει αποζημίωση και είμαστε όλοι ενωμένοι για να διεκδικήσουμε για καλύτερη δακοκτονία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, σημειώνοντας παράλληλα πως μπορεί ο Υπουργός στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας στις Βρυξέλλες να ζητήσει και από την Ε.Ε. να εξετάσει τη δυνατότητα αποζημίωσης λόγω της ολικής καταστροφής.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης τόνισε πως οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στην Κρήτη προκάλεσαν οξύτατο πρόβλημα και τόνισε πως σε συνεργασία με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού «έχουμε προχωρήσει στην επεξεργασία πρότασης που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των αγροτών», σημειώνοντας πως υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας σε πολλές περιπτώσεις αλλά και στην ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button