ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Πρόσβαση με άρδευση υψηλής ακρίβειας σε κάθε αγροτεμάχιο

Καινοτόμες τεχνολογίες, όπως δορυφορικές εικόνες, τεχνικές γεωφυσικής και δορυφορικής τηλεπισκόπησης, μετρήσεις πεδίου και αναλύσεις εδαφικών δειγμάτων, τηλεμετρικοί μετεωρολογικοί σταθμοί, καθώς και οι βάσεις δεδομένων των αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή από ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης για την ορθολογική χρήση του νερού.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού συστήματος ανοιχτής πρόσβασης για την άρδευση ακριβείας για κάθε αγροτεμάχιο στο νησί. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο νέο ερευνητικό έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένο σύστημα λήψης αποφάσεων για την άρδευση καλλιεργειών σε επίπεδο Κρήτης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών». Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα για την άρδευση ακριβείας θα δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένη τοποθεσία/ αγροτεμάχιο (με συντεταγμένες) να γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών.

caffeine adv2020b

Επίσης, με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε αγροτεμαχίου (γεωμορφολογία, διαθεσιμότητα νερού), θα υπάρχει η δυνατότητα να προτείνονται, στο πλαίσιο μιας ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή γεωργίας, βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές, που σκοπό έχουν την προστασία του νερού και τη μέγιστη δυνατή παραγωγή».

Το εν λόγω πρωτοποριακό σύστημα, θα ενσωματώνει και θα αξιολογεί για κάθε αρδευτική περίοδο πληροφορίες σχετικά με τα υδατικά αποθέματα της κάθε περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα, καθώς και τις υπάρχουσες εγγειοβελτιωτικές υποδομές της κάθε περιοχής. Θα υποστηρίζει την πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες, όπως συμβουλές και στρατηγικές προσαρμογής (π.χ. ελλειμματική άρδευση σε περιοχές με χαμηλά υδατικά αποθέματα), με σκοπό την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων, αλλά και τη βιωσιμότητα της γεωργικής και τουριστικής ανάπτυξης στο ΥΔ της Κρήτης.

neratzoulis neo

Στο έργο, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει τρία χρόνια, συμμετέχουν τα εξής ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα:

  • ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» – ΙΕΛΥΑ, Εργ. Υδατικών Πόρων & Αρδεύσεων.
  • ΙΤΕ – Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Εργ. Γεωφυσικής & Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης.
  • Πολυτεχνείο Κρήτης – Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Σχολή Γεωπονίας).
  • Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Σχολή Γεωπονίας

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button