ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη | Ο καύσωνας «έβρασε» τα αμπέλια – Ζημιές και στις ελιές

Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών «χτύπησε» τα αμπέλια και τις ελιές στην Κρήτη. Στο νησί καταγράφηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές στα νότια ξεπέρασαν και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό του καιρού ήταν και οι καυτοί άνεμοι.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τις μη ποτιστικές ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και τα αμπέλια, την ώρα, μάλιστα, που η συγκομιδή έχει, λόγω των καιρικών συνθηκών, ξεκινήσει πρώιμα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τα σταφύλια στα αμπέλια που έχουν πληγεί, «έβρασαν», αφυδατώθηκαν και άρα δεν είναι εμπορεύσιμα.

Πλήγμα στις εξαγωγές

«Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν φέτος για εξαγωγή πάνω από πέντε χιλιάδες τόνοι σταφύλια, όταν άλλες χρονιές εξάγονται δεκαπέντε χιλιάδες τόνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερωνυμάκης, προσθέτοντας ότι η ζημιά σε όλη της την έκταση θα φανεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να ενταθούν και να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, 6 Αυγούστου.

swell adv 2021

Το πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες έρχεται σε περίοδο τρύγου για πολλούς αμπελουργούς, που δεν θα προλάβουν να ανταμειφθούν για τους κόπους τους, καθώς φέτος η χρονιά είναι ιδιαίτερα πρώιμη.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το προεδρείο και μέλη της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επισκεφθούν καλλιέργειες σε όλο το νησί και τη Δευτέρα θα μεταβούν στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να ζητήσουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button