Αγροτικά

Κρήτη | Μειωμένη η παραγωγή φέτος για τα σταφύλια

Για μία υπερπρώιμη χρονιά, έκανε λόγο, μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη» ο πρόεδρος του Συλλόγου ελαιοπαραγωγών κι αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αναφορικά με την παραγωγή σταφυλιού ενώ, όπως είπε, αυτό είχε να συμβεί 40 χρόνια τώρα!

Εδώ και περίπου 20 ημέρες, οι αμπελουργοί άρχισαν να μαζεύουν το προϊόν ενώ τα νέα είναι καλά για τις εξαγωγές καθώς το κρητικό σταφύλι είναι περιζήτητο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς η φετινή παραγωγή μειωμένη!

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Η βεντάλια ευτυχώς άνοιξε… Τα μηνύματα από τις εξαγωγές σταφυλιών δίνουν μια νότα αισιοδοξίας με την έννοια ότι αποτελούν ισχυρό κίνητρο για να επενδύσει κανείς σε αυτή την παραγωγή του υπερπροϊόντος που λέγεται σταφύλι», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερωνυμάκης.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η ζημιά είναι μεγάλη και λόγω του πρόσφατου καύσωνα αλλά κυρίως εξαιτίας του φετινού παγετού. Γι’ αυτό, όπως είπε, ο ΕΛΓΑ δίνει μία σημαντική αποζημίωση για το προϊόν που με το παραμικρό σημαδάκι μπορεί να βγει εκτός αγοράς!


Σε ό,τι αφορά στις τιμές, ο ίδιος επεσήμανε ότι η τάση είναι ανοδική, δηλαδή σε σύγκριση με πέρυσι κυμαίνεται περίπου στο 20% πάνω από την αντίστοιχη περσινή.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Πιο συγκεκριμένα, στα πρώιμα η τιμή φτάνει τα 0,90 – 1,30 ευρώ το κιλό ενώ ήδη οι παραγωγή μαζεύουν και τη σουλτανίνα.


Σχετικά άρθρα

Back to top button