ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Δύσκολη χρονιά για τους αμπελοκαλλιεργητές

Τη δική τους μάχη, σε πολλαπλά μέτωπα, συνεχίζουν να δίνουν οι αμπελοκαλλιεργητές στην Κρήτη, σε μια χρονιά “μαρτυρίου” για τους ίδιους, μια χρονιά που χαρακτηρίζεται ως αυξημένης δυσκολίας, για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις και την παραγωγή.

Στο κάδρο των προβλημάτων κυριαρχούν οι καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι ακραίες μεταβολές του καιρού, αλλά και το επείγον ζήτημα της “απελευθέρωσης” των αποθηκευτικών χώρων από το κρασί της προηγούμενης χρονιάς.

caffeine adv2020b

Οι εκπρόσωποι των αγροτών παρομοιάζουν την κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν ως ένα πολύ καλό αυτοκίνητο- που αντιπροσωπεύει τον κρητικό αμπελώνα, τους καρπούς του και τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτόν, το οποίο, όμως, δεν έχει καύσιμη ύλη για να κινηθεί και να αναπτύξει την ταχύτητα που μπορεί…

Πραγματικά, οι ζημιές στα στρέμματα με τα αμπέλια που προκάλεσαν ο καύσωνας, οι ανεμοθύελλες και τελευταία οι βροχοπτώσεις, έχουν καθηλώσει την παραγωγή και έχουν ψαλιδίσει τη δυναμική του κρητικού σταφυλιού. Οι δύο αναγγελίες του ΕΛΓΑ για τις δηλώσεις καταστροφών από τον καύσωνα και τις ανεμοθύελλες λειτουργούν ως “ασπιρίνες” στην πραγματική ζημιά που υπέστη το αγροτικό εισόδημα. Αυτήν την περίοδο, ο ΕΛΓΑ πραγματοποιεί νέες αυτοψίες μετά και τις τελευταίες βροχές, οι οποίες έχουν πυροδοτήσει “τυφλές” ζημιές, με τη έννοια ότι οι επιπτώσεις θα φανούν τις επόμενες ημέρες.

neratzoulis neo

Στο μέτωπο της “απόσταξης κρίσης”, οι παραγωγοί βρίσκονται σε αναμονή μετά και την απόφαση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης να επιδοτήσει γενναία την απόσταξη οίνου προηγούμενης χρονιάς για την παραγωγή οινοπνεύματος και ουσιών αντισηψίας. Η ενέργεια αυτή προβάλλει πιεστικά για το άδειασμα των δεξαμενών που θα υποδεκτούν το κρασί της νέας σοδειάς.

Εν τω μεταξύ, σε περίπου 15 ημέρες, τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, θα εκδηλωθεί το πρώτο εμπορικό ενδιαφέρον σχετικά με τις πρώιμες ποικιλίες σουλτανίνας, της ¨”ναυαρχίδας” των εξαγωγών μας, αποτελώντας “βαρόμετρ﨔 για το πού θα κινηθούν οι τιμές παραγωγού.

Μαρία Ζαννιά

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button