ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κένυα: Η χειρότερη «εισβολή» ακρίδας τα τελευταία 70 χρόνια

Τεράστια σμήνη ακρίδων σαρώνουν την ανατολική Αφρική, στον απόηχο και πιθανότατα εξαιτίας των ακραίων καιρικών μεταβολών, σε περιοχές που μαστίζονται εναλλάξ από την καταστροφική ξηρασία και τις πλημμύρες.

«Ακόμη και οι αγελάδες αναρωτιούνται τι συμβαίνει”, δήλωσε ο Ndunda Makanga, ο οποίος πέρασε ώρες την Παρασκευή προσπαθώντας να διώξει τις ακρίδες από τις καλλιέργριές του. «Δεν έχουν αφήσει τίποτα, έχουν φάει τα πάντα» σχολιάζει.

caffeine adv2020b

Ακόμα και ένα μικρό σμήνος από τα εν λόγω έντομα μπορεί να καταναλώσει αρκετή τροφή για 35.000 ανθρώπους ημερησίως, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε από το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Περίπου 70.000 εκτάρια – 172.973 στρέμματα – γης στην Κένυα είναι ήδη «πιασμένα» από τα ροδοκόκκινα φτερωτά έντομα. Ένα μόνο σμήνος μπορεί να περιέχει μέχρι 150 εκατομμύρια ακρίδες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γεωργικής γης – μια έκταση περίπου 250 γηπέδων ποδοσφαίρου, λένε οι αρχές.

neratzoulis neo

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίρι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για την ενίσχυση του εναέριου ψεκασμού φυτοφαρμάκων, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμησή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, ειδικά στη Σομαλία, όπου τμήματα της χώρας βρίσκονται ελέγχονται από την Αλ Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Το εντυπωσιακό της πρωτοφανούς αυτής εικόνας είναι όταν ξεκουράζονται πάνω στα δέντρα, μετατρέποντάς τα σε… κίτρινα. Και όταν αποκολληθούν από αυτά, σχηματίζουν κιτρινωπά συννεφάκια.

Οι αγρότες φοβούνται να αφήσουν τα βοοειδή έξω για βόσκηση ενώ όλες ανεξαιρετως οι καλλιέργιες κινδυνεύουν να αφανιστούν.

Το διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα ένεκα κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει στην υπέρμετρη αναπαργωγή τους.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button