ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΚΑΠ: Επιστροφή 16,7 εκατ. ευρώ σε αγρότες

Πρόκειται για το αποθεματικό κρίσεων του 2015

Επιστρέφονται στους αγρότες 410 εκατ. ευρώ από την KΑΠ, εκ των οποίων τα 16,7 εκατομμύρια ευρώ θα έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για το αποθεματικό κρίσεων του 2015, το οποίο δε χρησιμοποιήθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή απόφαση επιστροφής του στους Ευρωπαίους αγρότες.

Μετά τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ (Κοινής Γεωργικής Πολιτικής) το 2013, ένα ποσό αφαιρείται κάθε χρόνο από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών για να δημιουργηθεί ένα ετήσιο αποθεματικό για διαχείριση κρίσεων στον γεωργικό τομέα. Εάν δε χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, το αποθεματικό αυτό επιστρέφεται.

caffeine adv2020b

Παρά τις δυσκολίες σε ορισμένους κλάδους του γεωργικού τομέα κατά το παρελθόν έτος, δεν απαιτήθηκε το 2015 η χρησιμοποίηση του αποθεματικού αυτού. Τα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 2015 χρηματοδοτήθηκαν από τα υπάρχοντα διαθέσιμα του προϋπολογισμού το 2015, ενώ η δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 χρησιμοποιεί μόνο κονδύλια της Ε.Ε. από τον προϋπολογισμό του 2016.

Η έννοια του αποθεματικού για κρίσεις στον γεωργικό τομέα και ο μηχανισμός επιστροφής συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ του 2013 και εφαρμόστηκαν πρώτη φορά για το οικονομικό έτος 2014. Η κράτηση εφαρμόζεται μόνο για ποσά άμεσων ενισχύσεων που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και δεν αφορά τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, όπου οι άμεσες ενισχύσεις εξακολουθούν να είναι σταδιακές.

neratzoulis neo

Σχετικά άρθρα

Back to top button