ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ηράκλειο | Ξεκινάει η καταγραφή των καταστροφών στους αμπελώνεςΟ «κύβος ερρίφθη» και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την εκτίμηση των ζημιών για τις καταστροφές που υπέστησαν τα αμπέλια του νομού Ηρακλείου από τον παρατεταμένο καύσωνα των προηγούμενων ημερών καθώς η θερμοκρασία άνω στον 43 βαθμών κελσίου στην κυριολεξία «έβρασε» τα σταφύλια σε ποσοστό πάνω από το 70%.

Βγαίνουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα γραφεία του ΕΛΓΑ Κρήτης, παρουσία εκπροσώπων των αμπελουργών αλλά και βουλευτών, με αφορμή τις μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου αποφασίστηκε όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης να γίνει αναγγελία ζημιών από τον ΕΛΓΑ από 6 Αυγούστου και για 10 ημέρες.

Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί 

swell adv 2021

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στις τοπικές κοινότητες και τους Δήμους για να δηλώσουν τα αμπέλια τους ακόμη και όσοι είχαν δηλώσει ζημιές στην προηγούμενη αναγγελία πριν από 20 ημέρες.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Όσοι παραγωγοί θέλουν να τρυγήσουν να αφήσουν μία σειρά σταφύλια ατρύγητα( μάρτυρες) στο μέσο της έκτασής τους για να γίνει η εκτίμηση από τον γεωπόνο του ΕΛΓΑ ή 10 κουρμούλες ανά στρέμμα.

Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό

Σύμφωνα με τον κ.Χιλετζάκη οι παραγωγοί έχουν ζητήσει και συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σπήλιο Λιβανό για να του εκθέσουν όλα τα ζητήματα ενώ τη στήριξή του εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.Λυκουρέντζο και του είχε ζητήσει να επισκεφθεί το Ηράκλειο.

Αναγγελία από το δήμο Μαλεβιζίου

Ήδη σε αναγγελία προς τον ΕΛΓΑ προχώρησε ο Δήμος Μαλεβιζίου, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών για την καταγραφή ζημιών σε καλλιέργειες παραγωγών του δήμου.

“Από σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου μέχρι και τις 20 Αυγούστου οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειες τους μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου Μαλεβιζίου για να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Δικαίωμα υποβολής της σχετικής αίτησης έχουν οι παραγωγοί που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ” αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Αναγγελία εξέδωσαν και άλλοι δήμοι της Π.Ε Ηρακλείου

Πως καταστρέφει ο καύσωνας τα αμπέλια

Η αφυδάτωση- που είναι ο εχθρός του σταφυλιού- είναι ο κανόνας τις τελευταίες ημέρες, αφού ο οργανισμός του αμπελιού, η κορμούλα, απορροφά τους χυμούς του καρπού, του σταφυλιού, για να αντισταθμίσει το έλλειμμα των υγρών.

Στρεσαρισμένα από τις συνθήκες καύσωνα δεν είναι μόνο τα σταφύλια, επιτραπέζια και σουλτανί, αλλά και τα ελαιόδεντρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καρπό, και σε αυτή τη φάση, εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη ζέστη.


Σχετικά άρθρα

Back to top button