ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενα από τα πιο κορυφαία και πολυβραβευμένα Οινοποιεία της ΚρήτηςΤο 2000, από το δημοσιογράφο Στέλιο Ζαχαριουδάκη και τη σύζυγό του Βικτωρία, ξεκίνησε η υλοποίηση του οράματος για την δημιουργία ενός χώρου ύμνου στο αμπέλι και το κρασί, σταθμό στη σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη αμπελοοινική ιστορία της Κρήτης.

Έτσι, στη νότια Κρήτη, «γεννήθηκε» το «Κτήμα Ζαχαριουδάκη» το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου «Ορθή Πέτρα» σε υψόμετρο 500 μ., βόρεια του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Γόρτυνας, στον οικισμό Πλουτή.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Εισαγωγή

«Στις μέρες μας το αμπέλι καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο και τα κρασιά σε πολλές περιπτώσεις παράγονται με βιομηχανική αντίληψη.

swell adv 2021

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θέλει να χωρέσει σε ένα ποτήρι κρασί ο παραγωγός του και τι αναζητά και θέλει να απολαύσει ο καταναλωτής του. Στην οικογένεια Ζαχαριουδάκη θέλουμε σε ένα ποτήρι κρασί να αναγνωρίζεται το πάθος και το μεράκι μας γι’ αυτό το προϊόν και ο καταναλωτής να αισθάνεται την ενέργεια και τα αρώματα της φύσης της Κρήτης. Μέσα σε ένα ποτήρι θέλουμε να γευτείτε αυτή την πανάρχαια σχέση του τόπου μας με το κρασί, το δώρο των θεών στους ανθρώπους.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

1564409388winery zacharioudakis 1 1

Τόσο ο αμπελώνας όσο και το οινοποιείο είναι χώροι ανοιχτοί και επισκέψιμοι για το κοινό, όλο το χρόνο.

Κατά την ξενάγησή του στο ξεχωριστό αμπελοτόπι του Κτήματος, ο επισκέπτης βιώνει μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, που του προσφέρει ο τρόπος φύτευσης του αμπελιού περιμετρικά του λόφου και η τοποθεσία με τη μοναδική θέα από υψόμετρο 500 μ. προς την οροσειρά του Ψηλορείτη, τον κάμπο της Μεσαράς, τη θάλασσα του Λιβυκού Πελάγους, και τα Αστερούσια όρη, τα οποία συνθέτουν ένα μαγικό Κρητικό τοπίο. Η ξενάγηση συνεχίζεται στους χώρους παραγωγής του οινοποιείου ενώ στην συνέχεια ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, στην αίθουσα γευσιγνωσίας και εστίασης, να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος και να γευθεί κρητικά παραδοσιακά εδέσματα, απολαμβάνοντας και από εκεί για άλλη μια φορά την ξεχωριστή θέα που απλώνεται μπροστά του.

Δίπλα στο οινοποιείο έχουν κατασκευαστεί πετρόκτιστα παραδοσιακά πατητήρια, όπου, μέσα Σεπτέμβρη με μέσα Οκτώβρη, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου.

Από το κατάστημά του Κτήματος, μπορεί να αγοράσει κανείς, τα βιολογικά κρασιά και άλλα τοπικά προϊόντα».

Ο αμπελώνας

Ο ιδιόκτητος, ενιαίος αμπελώνας έκτασης 200 στρεμμάτων είναι φυτεμένος με ένα μοναδικό τρόπο, σε μικρές και μεγάλες πεζούλες στις απόκρημνες πλαγιές περιμετρικά του λόφου «Ορθή Πέτρα». Το τοπίο που δημιουργεί τον κατατάσσει σε έναν από τους ομορφότερους της Ευρώπης.

Τα μέσης σύστασης πετρώδη ασβεστούχα και επικλινή εδάφη σε συνδυασμό με το υψόμετρο, τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες καθώς και η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ καλλιέργεια του αμπελώνα, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις εκείνες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών.

Οι ποικιλίες που καλλιεργεί το Κτήμα Ζαχαριουδάκη είναι οι ερυθρές Κοτσιφάλι, Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot. Οι λευκές είναι Βηλάνα, Βιδιανό, Malvazia di Candia, Malvazia di Candia Aromatica και Sauvignon Blanc.

Το οινοποιείο

Στη δυτική πλευρά του αμπελώνα βρίσκεται το υπερσύγχρονο τεχνολογικά οινοποιείο 2.000 τ.μ, «έργο τέχνης στον σύγχρονο οινικό πολιτισμό». Το οινοποιείο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα που ακολουθούν από πάνω προς τα κάτω τα στάδια παραγωγής του κρασιού, δηλ. παραλαβή σταφυλιών, οινοποίηση και κάβα παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια.

Η παραλαβή των λευκών ποικιλιών γίνεται στο υψηλότερο επίπεδο του οινοποιείου. Με την βαρύτητα ο σταφυλοπολτός οδηγείται στο πιεστήριο που βρίσκεται αμέσως πιο κάτω από τον τόπο παραλαβής και εκράγισης των σταφυλιών. Με την βαρύτητα ο μούστος πλέον οδηγείται στο αμέσως πιο κάτω επίπεδο, όπου βρίσκονται οι ανοξείδωτες δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία του μούστου από τις αντλίες.

Από το υψηλότερο επίπεδο του οινοποιείου χωρίς τη μεσολάβηση αντλίας οδηγούνται και τα κόκκινα σταφύλια στους οινοποιητές.

Οι δεξαμενές και οι οινοποιητές διαθέτουν αυτόματο σύστημα ψύξης.

Συγκεκριμένες ποσότητες με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά κρασιού οδηγούνται σε δρύινα βαρέλια στον υπόγειο χώρο ωρίμανσης και παλαίωσης. Εκεί βρίσκεται και το οινοφυλάκιο, ο χώρος που για πολλά χρόνια φυλάσσονται σε μπουκάλια επιλεγμένες σοδειές.

1564409388cellar zacharioudakis 11

Τα κρασιά εμφιαλώνονται στο υπερσύγχρονο εμφιαλωτήριο του Κτήματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές των διεθνών συστημάτων «ISO 22000» που εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος.

Η περιοχή

Το Κτήμα βρίσκεται εν μέσω μιας περιοχής πλούσιας σε ιστορία και φυσική ομορφιά.

Σε απόσταση 1 χλμ. νότια του Κτήματος, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας, ο τόπος που ο Δίας συνευρέθηκε με την Ευρώπη, την πριγκίπισσα που έδωσε το όνομά της στη γηραιά ήπειρο καθώς και ο τόπος που ανακαλύφτηκε το αρχαιότερο γραπτό νομοθετικό κείμενο της Ευρώπης, ο γνωστός “Γορτύνιος Κώδικας”.

Δυτικά του Κτήματος και σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ., βρίσκεται το μυθικό σπήλαιο «Λαβύρινθος». Ένα σπήλαιο με περισσότερα από 3 χλμ. διαδρόμων του οποίου ένα τμήμα είναι επισκέψιμο.

Εκεί κοντά βρίσκονται και τα αρχαία πατητήρια, λαξευμένα σε βράχο, που αποδεικνύουν τη σχέση που είχε η περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων με το αμπέλι και το κρασί.

1564409388old wines zacharioudakis 7

Σε απόσταση 12 χλμ. βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού, ενώ 7 χλμ. από το Κτήμα βρίσκεται ο Ζαρός και λίγο πιο ψηλά, στην οροσειρά του Ψηλορείτη, το δάσος του Ρούβα.

Τα Μάταλα, η Αγία Γαλήνη, το Καλαμάκι, ο Λέντας είναι οι πανέμορφες παραλίες της Νότιας Κρήτης, που βρίσκονται κοντά μας.

Επισκεψιμότητα

Τόσο ο αμπελώνας όσο και το οινοποιείο είναι χώροι ανοιχτοί και επισκέψιμοι για το κοινό, όλο το χρόνο.

Κατά την ξενάγησή του στο ξεχωριστό αμπελοτόπι του Κτήματος, ο επισκέπτης βιώνει μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, που του προσφέρει ο τρόπος φύτευσης του αμπελιού περιμετρικά του λόφου, και η μοναδική θέα από υψόμετρο 500 μ. προς την οροσειρά του Ψηλορείτη, τον κάμπο της Μεσαράς, τη θάλασσα του Λυβικού Πελάγους, και τα Αστερούσια όρη.

Η ξενάγηση συνεχίζεται στους χώρους παραγωγής του οινοποιείου ενώ στην συνέχεια ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, στην αίθουσα γευσιγνωσίας και εστίασης, να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος και να γευθεί κρητικά παραδοσιακά εδέσματα, απολαμβάνοντας και από εκεί για άλλη μια φορά την ξεχωριστή θέα που απλώνεται μπροστά του.
Από το WineShop, μπορεί να αγοράσει τα κρασιά του κτήματος και άλλα προϊόντα.

Δίπλα στο οινοποιείο έχουμε κατασκευάσει πετρόκτιστα παραδοσιακά πατητήρια, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε προγραμματισμένο παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου.

Το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας, που βρίσκεται μπροστά στο οινοποιείο προσθέτει και αυτό στην συνολική ομορφιά του τοπίου.

Βραβεία

2015:

 • Μεγάλο χρυσό για τον Βιδιανό, Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικών Κρασιών Μόναχο Γερμανία
 • Ασημένιο μετάλλιο για τον ΚΩΔΙΞ λευκός, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο Γερμανίας
 • Ασημένιο μετάλλιο για την Ορθή πέτρα λευκός, Διεθνής διαγωνισμός ΒΙΟ κρασιών Μόναχο, Γερμανίας

2014:

 • Μεγάλο χρυσό για τον Βιδιανό, Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικών Κρασιών Μόναχο Γερμανία
 • Χρυσό μετάλλιο για τον ΚΩΔΙΞ λευκός, Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικών Κρασιών Μόναχο Γερμανία
 • Χρυσό μετάλλιο για τον Κοτσιφάλι, Διεθνής Διαγωνισμός Βιολογικών Κρασιών Μόναχο.
 • Ασημένιο μετάλλιο για την Ορθή πέτρα λευκός, Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικών Κρασιών Μόναχο, Γερμανία

2013:

 • Χρυσό για τον ΚΩΔΕΞ ερυθρός, Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικών Κρασιών Μόναχο Γερμανία
 • Χρυσό μετάλλιο για την Ορθή πέτρα λευκός, Διεθνής Διαγωνισμός Berliner Wein Trophy Βερολίνο

2012:

 • Χρυσό μετάλλιο για τον Βιδιανό, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο Γερμανίας
 • Χάλκινο μετάλλιο για τον ΚΩΔΙΞ λευκός, Decanter Wine Awards
 • Ασημένιο μετάλλιο για τον ΚΩΔΙΞ λευκός, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο Γερμανίας
 • Χάλκινο μετάλλιο για τον Κοτσιφάλι, Decanter World Wine Award
 • Προτεινόμενο για τον Κοτσιφάλι, Διεθνής Διαγωνισμός Βιολογικών κρασιών Μόναχο
 • Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο για την Ορθή πέτρα λευκός, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο, Γερμανίας
 • Χρυσό μετάλλιο για την Ορθή πέτρα ερυθρός, Διεθνής Διαγωνισμός Berliner Wein Trophy Βερολίνο

2011:

 • Χάλκινο μετάλλιο για τον Βιδιανό, Διεθνής διαγωνισμός Decanter (London)
 • Ασημένιο μετάλλιο για τον ΚΩΔΙΞ λευκός, Διεθνής Διαγωνισμός Κρασιών Decanter
 • Χρυσό για τον ΚΩΔΕΞ ερυθρός, Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικών Κρασιών Μόναχο Γερμανία
 • Ασημένιο μετάλλιο για τον Κοτσιφάλι, Διεθνής Διαγωνισμός Βιολογικών κρασιών Μόναχο Γερμανίας
 • Προτεινόμενο για τον Κοτσιφάλι, Decanter World Wine Award, Λονδίνο, Αγγλία
 • Ασημένιο μετάλλιο για τον Επίλογος λευκός, Διεθνής Διαγωνισμός Κρασιών Decanter
 • Ασημένιο μετάλλιο για τον Επίλογος ερυθρός, Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικών Κρασιών Μόναχο, Γερμανία
 • Ασημένιο μετάλλιο για την Ορθή πέτρα λευκός, Concours Mondial du Sauvignon Μπορντώ, Γαλλίας

2010:

 • Ασημένιο μετάλλιο για τον Βιδιανό, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο Γερμανίας
 • Ασημένιο μετάλλιο για τον Βιδιανό, Διεθνής διαγωνισμός Decanter (London)
 • Ασημένιο μετάλλιο για τον Βιδιανό, Διεθνής διαγωνισμός Concours Mondiale de Bruxelles
 • Ασημένιο μετάλλιο για τον ΚΩΔΙΞ λευκός, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο Γερμανίας
 • Ασημένιο μετάλλιο για την Ορθή πέτρα λευκός, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο, Γερμανίας
 • Χρυσό για την Ορθή πέτρα reserve, Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικών Κρασιών Μόναχο, Γερμανία

2009:

 • Χρυσό μετάλλιο για τον Βιδιανό, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο Γερμανίας
 • Χρυσό μετάλλιο για τον ΚΩΔΕΞ ερυθρός, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο Γερμανίας

2008:

 • Ασημένιο μετάλλιο για την Ορθή πέτρα ερυθρός, Griechischer weinpreis, Μόναχο
 • Προτεινόμενο, Ορθή πέτρα ερυθρός, Διεθνής Διαγωνισμός Κρασιών DecanterΑσημένιο μετάλλιο για την
 • Ορθή πέτρα ερυθρός, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο, Γερμανίας
 • Χρυσό μετάλλιο για την Ορθή πέτρα reserve, Διεθνής Διαγωνισμός Berliner Wein Trophy Βερολίνο
 • Ασημένιο μετάλλιο για την Ορθή πέτρα reserve, Griechischer weinpreis, Μόναχο
 • Χάλκινο μετάλλιο για την Ορθή πέτρα reserve, Διεθνής Διαγωνισμός Κρασιών Decanter

2007:

 • Χρυσό μετάλλιο για τον Επίλογος ερυθρός, Διεθνής διαγωνισμός βιολογικών κρασιών Μόναχο Γερμανίας
 • Ασημένιο μετάλλιο για την Ορθή πέτρα reserve, Greek Wine Award, Θεσσαλονίκη
 • Ασημένιο μετάλλιο για την Ορθή πέτρα reserve, International organic wine award, Μόναχο


Σχετικά άρθρα

Back to top button