Αγροτικά

Χαμηλή η ζήτηση για ελαιόλαδο – Ο Α.Σ. Κριτσάς πούλησε με 3,50 ευρώ

Η κάμψη της κίνησης που χαρακτήρισε τον Αύγουστο την αγορά ελαιολάδου σε διεθνές άλλα και εθνικό επίπεδο, κυρίως λόγω των θερινών διακοπών, δείχνει να συνεχίζεται ως ένα βαθμό και τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, οι τιμές στα μέσα Σεπτεμβρίου διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα του Αυγούστου (Πιν.1). Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 14ης Σεπτεμβρίου (www.sedik.gr), οι υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα (Κρήτη και Πελοπόννησο) και στην Ισπανία κινήθηκαν στα 3,50€/kg, ενώ στην Ιταλία έπεσαν ελαφρά στα 4,30€/kg .

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε για την Κρήτη η τιμή των 3,50 €/kg που πέτυχε με διαγωνισμό ο Α. Σ. Κριτσάς για 96 τόνους έξτρα, οξύτητας 0,24-0,30%. Και αυτό γιατί, όχι μόνο έσπασε το φράγμα των 3,20€/kg που επικρατούσε μέχρι τέλη Αυγούστου στην Κρήτη, άλλα και διότι ανάδειξε για άλλη μια φορά την σκοπιμότητα το ελαιόλαδο να διατίθεται με διαγωνισμούς από τα Συν/κα άλλα και από τα Ιδιωτικά ελαιοτριβεία με ενημέρωση και συμφωνία των παραγωγών.

Οι άλλες τακτικές πώλησης που έχουν καθιερωθεί είναι φανερό ότι λειτουργούν υπέρ των αγοραστών και γι’ αυτό πρεπει να καταβληθεί προσπάθεια να εξορθολογιστουν και να στραφούν προς διαδικασίες που να συμφέρουν τους παραγωγούς και συγχρόνως να διασφαλίζουν και τα ελαιοτριβεία.


Η περίπτωση του Συν/σμου διάθεσης ΝΗΛΕΑΣ στην Πελοπόννησο που, ενώ δεν διαθέτει ελαιοτριβείο, συγκεντρώνει και διαθέτει τα ελαιόλαδα συγκεκριμένων παραγωγών, υπογράφοντας ειδικές συμβάσεις με παραγωγούς και ελαιοτριβεία, αξίζει να μελετηθεί. Γιατί, είναι φανερό ότι η διαδικασία της αποθήκευσης –διάθεσης σε Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία με πολύ ασαφείς ή και χωρίς όρους οπωσδήποτε δεν βοηθά στην επίτευξη καλυτέρων τιμών.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Είναι φανερό ότι η διάθεση με κατευθείαν συμφωνίες αγοραστών- ελαιοτριβείων χωρίς ενημέρωση και συμφωνία των παραγωγών, η οποία, όπως λέγεται, ακολουθείται σε διάφορες περιπτώσεις, αποβαίνει σε βάρος των παραγωγών. Οι παραγωγοί είναι σωστό να καταβάλλουν κάποιο ενοίκιο αποθήκευσης και παράλληλα να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην διαμορφωση της τιμής διάθεσης.

Αυτά όμως πρέπει να ρυθμιστούν με αλλαγές στην διαδικασία διάθεσης που θα προκύψουν από νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με μέριμνα Πολιτείας, Παραγωγών και Ελαιοτριβείων.


Πηγή
Agro Creta News

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button