ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το Ηράκλειο αποστάζει το 28,09% των 340.428 HL οίνων

Σε 125 οινοποιεία ανέρχεται ο αριθμός των αιτούντων απόσταξης κρίσης οίνων, μετά την οριστικοποίηση και έγκριση των αιτημάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με τον δεύτερο κύκλο αιτημάτων εγκρίθηκαν επιπλέον 80.409 HL, αναβιβάζοντας τον συνολικό όγκο προς απόσταξη οίνων,   στα 340.428,04 HL.

caffeine adv2020b

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την ΚΕΟΣΟΕ (συνημμένος πίνακας) το 67,8% αφορά οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, το 16,63% οίνους με ΠΓΕ, το 7,81% οίνους με ΠΟΠ και το 7,76% γλυκείς οίνους.

Το κόστος της απόσταξης ανέρχεται στα 20.503.318,98 € από το προϋπολογισθέν ποσό των 25.000.000 €, η διαφορά του οποίου δυστυχώς δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο μέτρο του Εθνικού Φακέλου, όπως άλλωστε το ίδιο ισχύει και με το αναπορρόφητο κονδύλι του Πράσινου Τρύγου.

neratzoulis neo

Τη μεγαλύτερη ποσότητα οδηγούν σε απόσταξη τα οινοποιεία του νομού Ηρακλείου Κρήτης το οποίο ενώ στον πρώτο κύκλο απόσταξης είχαν αιτηθεί 51.631 HL στο δεύτερο κύκλο ζήτησαν συμπληρωματικό όγκο 44.007 HL.

Δεύτερος κατατάσσεται ο νομός Κορινθίας με 77.079 HL (22,64% του συνόλου) τα οινοποιεία του οποίου κατέθεσαν συμπληρωματικές αιτήσεις όγκου 17.003 HL.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ οι χαμηλές τιμές αποζημίωσης απόσταξης οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη και οίνων με ΠΓΕ, απέτρεψαν πολλά οινοποιεία να επιλέξουν το μέτρο της απόσταξης κρίσης.

Ερωτηματικό αποτελεί το μέγεθος της επίδρασης που θα έχει η αποσυμφόρηση με 34.042 τόνους των αποθεμάτων των οινοποιείων, στην απορρόφηση της επερχόμενης σταφυλικής συγκομιδής, κύριο στόχο που αποτελεί η εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης. Παράλληλα η απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής συναρτάται ευθέως και με τις τιμές σταφυλιών, το επίπεδο των οποίων οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί θα διατηρήσουν στα περσινά επίπεδα.

Ζητούμενο είναι το πως θα συμπεριφερθεί το ιδιωτικό εμπόριο στην απορρόφηση των σταφυλιών, γεγονός που θα καθορίσει και το μεσοπρόθεσμο μέλλον πολλών αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, των οποίων οι ιδιοκτήτες τους εκφράζουν ήδη την έντονη απογοήτευσή τους, από την άπνοια ζήτησης και τη σιγή που υπάρχει μέχρι στιγμής στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button