AGORA

Η Μινωϊκή κληρονομιά στη διατροφή μας

Την εποχή του Storytelling, τα πάντα, που λέγονται και γράφονται για ένα προϊόν, πρέπει να συνθέτουν ένα αφήγημα – αν όχι, να φτιάχνουν με τα κατάλληλα συστατικά ένα μύθο. Όπως λέει και ένα καλός φίλος ο «σωστός ο επιχειρηματίας ξεκινά το storytelling από την ετικέτα της συσκευασίας». 

Η σκέψη αυτή ήρθε στο μυαλό βλέποντας τις μινωικές φιγούρες πάνω στις γυάλινες συσκευασίες μιας νεότευκτης ΙΚΕ από το Ηράκλειο Κρήτης. Ας σταθούμε σε μία από τις συσκευασίες , εκείνης με το θυμαρίσιο μέλι από τη Σητεία Κρήτης. Στο γυάλινο βαζάκι δεσπόζει μια γυναικεία μορφή. Η τελευταία με παραπέμπει σε γνωστά μοτίβα του Μινωϊκού πολιτισμού. Στο site βρίσκω την εξήγηση. Διαβάζω σχετικά με την απεικόνιση: «Ο Χορός των Μελισσών, Κνωσσός (1.500 Π.Χ.).Ένας τελετουργικός χορός της άνοιξης, στον οποίο οι ιέρειες μιμούνται το χορό των μελισσών, προς τιμή της θεάς Μητέρας Γης».

caffeine adv 2021

Και όλα αυτά για ένα μέλι. Ναι, αλλά πρόκειται για ένα προϊόν με ρίζες. «Ένα είδος μελιού με ξεχωριστό άρωμα και υψηλή διατροφική αξία που προέρχεται από τη μοναδική γη της Σητείας της Κρήτης.

Ένα φυσικό προϊόν, της τοπικής βιοποικιλότητας, με γεμάτο “σώμα” και γεύση που εσωκλείει τη μακραίωνη τέχνη της Κρητικής μελισσοκομίας».

neratzoulis neo

Άλλωστε, η διατροφή είναι μέρος του πολιτισμού ενός τόπου.

Τα μοτίβα με τις διαχρονικές φιγούρες του πολιτιστικού αποθέματος επανέρχονται και στις συσκευασίες με το λάδι, από ποικιλία Κορωνέικη και επιλεγμένη σοδειά (Οξύτητα <0.3). Διαβάζω σχετικά: «Ο Χορός της θεάς Μητέρας Γης (1.500 Π.Χ.).Πρόκειται για ένα απλό αλλά ιδιαίτερα συμβολικό θέμα που διακοσμεί ένα μικρό αγγείο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Βρέθηκε στην Φαιστό και ανήκει στη πρώιμη Προανακτορική περίοδο. Χρησίμευε σαν σκεύος για σπονδές. Η διακόσμησή του είναι απλή και εντελώς σχηματική, με τρεις γυναικείες μορφές σε κίνηση. Αναπαριστά ένα τελετουργικό χορό, με τη Θεά-μητέρα Γή στο κέντρο, η οποία περιστοιχίζεται από δύο ιέρειες».

Για το τέλος, δύο λόγια για την ίδια την εταιρεία. «Η “Minoan Gaia” είναι μια νέα κρητική επωνυμία, η οποία έχει ως όραμα της την προβολή της Κρητικής πολιτισμικής – γαστρονομικής πρότασης ζωής διεθνώς και την προώθηση ποιοτικών και καινοτόμων κρητικών παραδοσιακών προϊόντων. Η μοναδικότητα των προϊόντων της έγκειται στο γεγονός ότι είναι απολύτως υγιεινά, φυσικά, αυθεντικά και διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα. Επιπλέον, διαθέτουν βραβευμένες, καινοτόμες συσκευασίες για τις οποίες πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αποτελεί ο Μινωικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα η Μεγάλη Θεά των Μινωιτών, η Μητέρα – Γη, από την οποία και προκύπτει η επωνυμία των προϊόντων τους, ΜΙΤΕRRA». Α, ξέχασα και κάτι. Επικεφαλής της εταιρείας είναι γυναίκα- μια νέα γυναίκα, η Μαριάννα Χαλκιαδάκη. Με σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης και master από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button