Εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού στην Νεάπολη Λασιθίου  Πότε:
  18.05.2018 – 19.05.2018 όλη την ημέρα
  2018-05-18T00:00:00+03:00
  2018-05-20T00:00:00+03:00
  Πού:
  Πλατεία Νεάπολης
  Κόστος:
  Δωρεάν

  Ο Δήμος Άγιου Νικολάου αναγνωρίζοντας τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κεντρικής Πλατείας της Νεάπολης (Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου), γνωρίζοντας παράλληλα  την σπουδαιότητα του δημόσιου χώρου – όχι μόνο λόγω ιστορικής αξίας αλλά και λόγω του ρόλου που έχει στην ανάπτυξη πολλαπλών και διαφορετικών χρήσεων – διοργανώνει εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με θέμα: «Πώς φαντάζομαι την πλατεία μου;» την Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Μαΐου, στη Νεάπολη.

  Το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού στοχεύει στην αναγνώριση των στοιχείων (υλικών και άυλων) του δημόσιου χώρου  του τόπου της Πλατείας , καθώς και στη συλλογική παραγωγή προτάσεων και ενός αρχικού πλάνου δράσης για την αναδιαμόρφωση της πλατείας. Σχεδιάζεται δε και υλοποιείται με γνώμονα τη βιωματική εμπειρία του συμμετέχοντα, έχοντας ως  παράλληλο στόχο, την ενεργοποίησή του ως πολίτη, και την πιθανή ανάληψη συλλογικής δράσης των συμμετεχόντων για την υλοποίηση μέρους των προτάσεων που θα προκύψουν.

  Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί:

  Το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου στον Κινηματογράφο «Δρήρος», στη Νεάπολη, θα πραγματοποιηθεί εισαγωγή και γνωριμία με το συμμετοχικό σχεδιασμό και το placemaking, αλλά και με τα χαρακτηριστικά της Πλατείας Νεάπολης.

  Το πρωί του Σαββάτου, 19 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με την εφαρμογή της μεθοδολογίας και των εργαλείων του placemaking. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες για να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους. Έπειτα θα επακολουθήσει συζήτηση επί των παρατηρήσεων και καταγραφή αυτών. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση και προγραμματισμός των επόμενων βημάτων.

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι το : Placemaking είναι μια προσέγγιση και πρακτική βελτιστοποίησης μιας γειτονιάς, μιας πόλης, ή ακόμα και μιας περιφέρειας, η οποία εμπνέει τους ανθρώπους να φανταστούν και να επαναπροσδιορίσουν συλλογικά το δημόσιο χώρο ως την καρδιά της κοινότητας τους, ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους και τους τόπους που μοιράζονται. Αναφέρεται δε, σε μια συνεργατική διαδικασία με την οποία μπορούμε να διαμορφώσουμε τη δημόσια σφαίρα μας, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η κοινή αξία. Σε συνδυασμό με καλό πολεοδομικό σχεδιασμό, διευκολύνει τη δημιουργική χρήση του χώρου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις φυσικές, πολιτιστικές, και κοινωνικές ταυτότητες που καθορίζουν τον τόπο και στηρίζει τη συνεχόμενη εξέλιξη του. Έχοντας ως βασική αρχή, τη συμμετοχικότητα και την κοινότητα, είναι μια αποτελεσματική διαδικασία, η οποία αξιοποιεί τα τοπικά εκείνα στοιχεία που κάνουν μια κοινότητα ξεχωριστή, την έμπνευση καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτός το τόπος, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ποιοτικών δημόσιων χώρων που συμβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων, στην ευτυχία και την ευημερία.

  Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως Τετάρτη 16 Μαΐου, στο τηλέφωνο 694 78 499 84 ή στο e-mail: [email protected], Ίρις Περουλιού Σεργάκη.

  Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.dimosagn.gr/και στο Facebook

  Συντονίστριες Εργαστηρίου:

  Βίβιαν Δούμπα Πολεοδόμος – Χωροτάκτης Μηχανικός, MSc Αστική Γεωγραφία Ιδρυτικό μέλος της Α.Μ.Κ.Ε. «Creativity Platform», Συντονίστρια του προγράμματος “Tópio: Creative Placemaking for Young Community Leaders”, Εξωτερική Συνεργάτης του πολεοδομικού γραφείου STIPO στην Ολλανδία, και Εκπαιδεύτρια του προγράμματος “The City at Eye Level”

  Ίρις Περουλιού Σεργάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Δ.Π.Θ., MSc Πολεοδομία – Χωροταξία Ε.Μ.Π., Ειδική συνεργάτης Δήμου Αγίου Νικολάου σε θέματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, διαχείρισης τόπου και συμμετοχικού σχεδιασμού.