Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Εποχική γρίπη

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Φέτος, η εποχική γρίπη 2018 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας. Ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα της γρίπης αναμένεται να αυξηθούν. Στις γειτονικές μας χώρες παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση. Σε Ιταλία, Αλβανία και Τουρκία έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε ένα μικρό κύμα γρίπης τον περασμένο Οκτώβριο. Υπήρχαν σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Όλοι ήταν ηλικιωμένοι που δεν είχαν εμβολιαστεί. Συνήθως το μεγάλο κύμα γρίπης αρχίζει από τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Mechanical Solutions

Την περσινή περίοδο το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης ήταν το Α(H3N2). Χαρακτηρίστηκε για την μεγάλη του επιθετικότητα στους ηλικιωμένους. Κάθε χρόνο ο ιός μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπό-ορότυπους. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, για την εποχική γρίπη 2018, δείχνουν το κυρίαρχο στέλεχος φέτος είναι η γρίπη τύπου Β και ακολουθούν το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) και το στέλεχος Α(Η3Ν2).

Τρόπος μετάδοσης

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ιοί της γρίπης εξαπλώνονται κυρίως από μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι που έχουν εποχική γρίπη φτερνίζονται, βήχουν ή μιλάνε. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στα στόματα ή τις μύτες παρακείμενων ατόμων. Λιγότερο συχνά, η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί σε κάποιον που θα αγγίξει πρώτα μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που φέρει τον ιό και κατόπιν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Εποχική γρίπη 2018 και συμπτώματα

Συχνά η εποχική γρίπη μπερδεύεται με το κοινό κρυολόγημα αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών. Η έναρξη είναι απότομη. Τα συμπτώματα αρχίζουν ξαφνικά με ρίγη, υψηλό πυρετό, πόνους σε όλο το σώμα, και αργότερα βήχας, φτέρνισμα, καταρροή, και λιγότερο συχνά ναυτία και εμετοί. Η περίοδος επώασης (εκδήλωση συμπτωμάτων από την στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή με το ιό) διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές μέρες.

Σε γενικές γραμμές ο πυρετός υποχωρεί σε 2-5 μέρες. Ο βήχας και η αδυναμία μπορούν να διαρκέσουν για μέρες και εβδομάδες.

Επιπλοκές

Επιπλοκές μπορούν να συμβούν σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε μικρά παιδιά, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άτομα με χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι συνηθισμένες επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο ιό ή από μικρόβια, παρόξυνση άσθματος ή χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, αφυδάτωση. Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές από το ανώτερο αναπνευστικό (ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα).

Εποχική γρίπη 2018 και θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι κυρίως συμπτωματική. Ανάπαυση, πολλά ζεστά υγρά, διατροφή πλούσια σε βιταμίνες μέχρι η νόσος θα κάνει τον κύκλο της και αποχωρήσει. Ανακουφιστική θεραπείαμπορεί να χρειαστεί για να μειωθούν τα συμπτώματα (αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά).

Σε ορισμένες περιπτώσεις με υπερπυρεξία, άτομα σε σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί ο ιατρός να αποφασίσει να χορηγήσει ειδική αντιική αγωγή. Τα κοινά αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις. Μπορεί να χρειαστεί η αγωγή με αντιβιοτικά αν το κρίνει ο ιατρός σας όταν παρουσιάζονται επιπλοκές με μικροβιακή επιλοίμωξη (πνευμονία, παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας, ιγμορίτιδα).

Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα παρατείνονται, ο πυρετός δεν υποχωρεί και εμφανίζονται συμπτώματα αναπνευστικής ή καρδιακής ανεπάρκειας όπως δύσπνοια, υπόταση πρέπει να αναζητήσετε τον παθολόγο σας. Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να χρειαστούν μεταφορά στο νοσοκομείο.

Πρόληψη

Οι κλασσικοί τρόποι πρόληψης (π.χ. αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, ατομική υγιεινή) δεν είναι αποτελεσματικοί λόγω της ταχύτητας μετάδοσης του ιού με σταγονίδια. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όταν χορηγείται έγκαιρα καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό και προφυλάσσει από την εξάπλωση της γρίπης. Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινάει κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο με Νοέμβριο. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν τα αντισώματα. Αρκεί μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει και μετέπειτα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβήτης, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία κ.α.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένους
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Κλειστοί πληθυσμοί (στρατιώτες, τρόφιμοί γηροκομείων, εσωτερικοί σπουδαστές)

Το εμβόλιο που υπάρχει σήμερα προσφέρει προστασία και είναι αποτελεσματικό για το 75% των περιπτώσεων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button