ΚΡΗΤΗ

Αγιος Νικόλαος: «Ποιά είναι η ταυτότητα του τόπου;»

(Τελευταία Ενημέρωση στις: 17.02.2017 | 12:23)

Μετά την ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές ανάπτυξης και προβολής τόπου», που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2016, συνεχίζεται η διερεύνηση και διαβούλευση πάνω στο ερώτημα «Ποιά είναι η ταυτότητα του τόπου;».

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αγίου Νικολάου διοργανώνει εργαστήριο και ημερίδα με θέμα «Ποιά είναι η ταυτότητα του τόπου;» στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στον Άγιο Νικόλαο και προσκαλεί την τοπική κοινωνία σε μια συμμετοχική διαδικασία ανάδειξης της ταυτότητας του τόπου.

Το εργαστήριο

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα το εργαστήριο «Ελάτε να ψάξουμε μαζί ποιά είναι η ταυτότητα του τόπου μας» με τον Άρη Καλαντίδη στη Δημοτική Πινακοθήκη.

«Ποιά είναι η ταυτότητα του τόπου μας; Τί μας διαφοροποιεί από άλλες περιοχές;»

Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία, τη συζήτηση, την ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων και το σεβασμό της διαφορετικότητας, να φέρει στην επιφάνεια τον συνδυασμό εκείνων των χαρακτηριστικών του τόπου μας που τον κάνουν ξεχωριστό.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στο κτίριο της Πινακοθήκης Αγίου Νικολάου την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ. και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες. Οι συμμετέχοντες θα προκύψουν μετά από ανοιχτή πρόσκληση. Η καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής είναι η Τρίτη 21 Φεβρουαρίου.

Ελάτε να αποφασίσουμε μαζί ποια στοιχεία είναι αυτά που θέλουμε να προβάλουμε ως αναγνωρίσιμη εικόνα του τόπου μας. Ελάτε να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και να διαμορφώσουμε την εικόνα που μας διαφοροποιεί από άλλες περιοχές, μέσα από τις φωνές των πολιτών που ζουν, εργάζονται και γνωρίζουν τον τόπο.

Δηλώστε συμμετοχή τώρα στο τηλέφωνο: 2841340100 ή 6947849984 ή στο e-mail: dimos.agn@gmail.com, Ίρις Περουλιού – Σεργάκη

Ο επιμελητής του εργαστηρίου: Ο Άρης Καλαντίδης είναι διδάκτορας του ΕΜΠ και Πρόεδρος του γραφείου INPOLIS, μιας διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας σε ζητήματα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, με έδρα το Βερολίνο. Είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαχείρισης Τόπων (Institute of Place Management) στο Manchester Metropolitan University και μέλος της εκδοτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Journal of Place Management and Development.  Διδάσκει αστική ανάλυση στο New York University και αστική και περιφερειακή οικονομία στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου (TU Berlin). Ο Άρης Καλαντίδης έχει πραγματοποιήσει έργα στην Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική, την Κολομβία, την Γερμανία, την Αγγλία και την Ελλάδα.

Η ημερίδα

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η ημερίδα «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου μας;» Οι εργασίες της θα φιλοξενηθούν στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Στα πλαίσια ενός τοπίου που συνεχώς αλλάζει ο τόπος μας πρέπει να αναδείξει την ταυτότητα του αν θέλει να συνεχίσει να στηρίζεται στη βιομηχανία που λέγεται τουρισμός. Αυτή η διαπίστωση μας καθιστά όλους υπεύθυνους για την πορεία που θα χαραχτεί στο εξής με το Δήμο σε ρόλο καταλύτη με απαραίτητη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ιδίως των πολιτών.

Η ημερίδα θα διαρθρωθεί σε τέσσερις ενότητες: ταυτότητες τόπων και στρατηγικός σχεδιασμός: μια γενική προσέγγιση του τι είναι ταυτότητα και μια εξειδίκευση με παραδείγματα, αστικός σχεδιασμός και τουρισμός: πως μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητας αλλά και τη χρήση δυνατών χαρακτηριστικών μπορεί να στηθεί μια ρεαλιστική στρατηγική για την προβολή του τόπου, ποιά είναι η εμπλοκή των ντόπιων, προβολή δραστηριότητας εμπλεκόμενων και πως θα μπορούσαν να συνδεθούν (προβολή αποτελεσμάτων εργαστηρίου).

Οι εργασίες:

11 π.μ. -12 μ. Έναρξη, χαιρετισμοί

12 μ. Ενότητα 1η: Ταυτότητες τόπων και στρατηγικός σχεδιασμός, Άρης Καλαντίδης (Βερολίνο), Διαχείριση και προβολή της εικόνας των τόπων: τί και πώς

12.55 μ.μ. Ενότητα 2η: Αστικός σχεδιασμός και Τουρισμός

– Φουρναράκης Γιώργος  (Ηράκλειο), Η ταυτότητα του Ηρακλείου μέσα από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

– Σωκράτης Στρατής  (Κύπρος). Αστικές συνδεσιμότητες μέσω κοινών χώρων: Αναδιαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Παλιάς πόλης Ηρακλείου (Europan4), Κρήτη

5 μ.μ. Ενότητα 3η:

– Πώς εμπλέκονται οι ντόπιοι;

– Place Identity (Αθήνα), Δράσεις πολιτών για την πολιτική καινοτομία

– Γιώργος Τούλας  (Θεσσαλονίκη), Η Θεσσαλονίκη αλλιώς ένα αστικό πείραμα σε εξέλιξη έξι και μισό χρόνια τώρα

– Beforelilght  (Αθήνα), Αστικές αναγεννήσεις: Φωτιστικές παρεμβάσεις της ομάδας Beforelilght στο δημόσιο χώρο.

6 μ.μ. Ενότητα 4η: Ποιά είναι η ταυτότητα του τόπου;

– Ίρις Περουλιού- Σεργάκη, Mapping

– Άρης Καλαντίδης, Παρουσίαση εργαστηρίου

Μεταξύ των εικοσάλεπτων εισηγήσεων παρεμβάλλονται εικοσάλεπτες συζητήσεις και δεκαπεντάλεπτα διαλείμματα.