Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τσάι της Τρόικας (του Μ.Ατσαλάκη)

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών και νυν Φιλανδός Ευρωβουλευτής, Όλι Ρεν, αποφάσισε με την παραπάνω φωτογραφία που “τουίταρε”, να ειρωνευτεί την ανακοίνωση του Γιάννη Βαρουφάκη για το “τέλος της Τρόικας” στην Ελλάδα.Η φωτογραφία απεικονίζει ένα κουτί τσαγιού – το οποίο αναγράφει πάνω τη λέξη troika λόγω των τριών ειδών τσαγιού που περιέχει – γράφοντας: “Το τέλος της Τρόικα. Το τσάι της γρίπης μου τελείωσε. Το πήρα από την Κριστίν Λαγκάρντ το 2012”.

Ανεξάρτητα από την υπερβολή που χαρακτήριζε την δήλωση του Έλληνα Υπουργού – ο οποίος αναγκάστηκε να διαχωρίσει στη συνέχεια το πολιτικό από το τεχνικό κομμάτι της Τρόικας – η αντίδραση ενός κορυφαίου πολιτικού παράγοντα της Ευρώπης, προβληματίζει.

Mechanical Solutions

Δεν θα μου προκαλούσε εντύπωση και δεν θα το σχολίαζα, αν επρόκειτο για σχόλιο πολιτικού της Βόρειας Ευρώπης που απευθυνόταν μόνο στο κοινό της χώρα του. Άλλωστε δεκάδες αντίστοιχα σχόλια και λιγότερο πνευματώδη, μπορεί να διαβάσει κανείς κι από Έλληνες πολιτικούς, στη λογική της “άγρας πελατών”.

Ωστόσο, η παρέμβαση του κ. Ρεν, οδηγεί σε τέσσερις διαπιστώσεις για την αντίληψη που διακατέχει μεγάλο κομμάτι της κυρίαρχης ευρωπαϊκής ηγεσίας και οι οποίες είναι εξόχως αρνητικές και άκρως ανησυχητικές για το μέλλον.

1) Ο ηγετικός πυρήνας της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής οφείλει με νηφαλιότητα και λογικά επιχειρήματα να βοηθά στην εκτόνωση της κρίσης. Η ισχυρή ηγεσία, δεν αντιπαρατίθεται. Τα δεικτικά “σχόλια”, όπως του Όλι Ρεν, βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής.

2) Τέτοια σχόλια υποδαυλίζουν την ευρύτερη αντιπαράθεση με στερεότυπα. Όταν κορυφαίοι πολιτικοί δείχνουν να μην διδάχθηκαν τίποτα από τις πρόσφατες κρίσεις, τότε είμαστε κοντά στο να επιστρέψουμε στους “τζίτζικες” και τους “μέρμηγκες”, τους “ενάρετους του Βορρά” και τους “αμαρτωλούς του Νότου” που παρουσίαζε ο ευρωπαϊκός τύπος το 2010, προκαλώντας συνεχείς αντιπαραθέσεις και καλλιεργώντας το μίσος και τον ακραίο εθνικισμό στην Ευρώπη.

3) Φαίνεται, πως για πολλούς πολιτικούς παράγοντες της Ευρώπης, δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής για τα λάθη που κόστισαν στην Ευρώπη. Ο κ. Ρεν υπηρέτησε από την πιο καίρια θέση ευθύνης την Ενωμένη Ευρώπη σε μια δύσκολη περίοδο, έχει προσωπικές ευθύνες για την αποτυχία της Τρόικας στην Ελλάδα και για τις συνέπειες των παλινωδιών της σε βάρος του ελληνικού λαού. Είναι απολύτως ανησυχητικό πως ακόμα και σήμερα, αδυνατεί να κατανοήσει την διάσταση του προβλήματος.

4) Ακόμα κι αν εμμένει κάποιος στη θέση του, δεν μπορεί να μην αξιολογεί τις πολιτικές συνέπειες που έχει η πολιτική που εφάρμοσε. Δεν μπορεί να μην ερμηνεύει το γεγονός ότι οι Έλληνες – για πρώτη φορά στην ιστορία τους – οδηγήθηκαν στην αντίπερα πολιτική όχθη από τη δική του. Σε αντίστοιχους δρόμους βαδίζουν ήδη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί. Μεγάλες ομάδες αυτών των λαών ξέφυγαν σε ακραία φασίζουσες απόψεις που είναι επικίνδυνες για την Ευρώπη. Είναι, λοιπόν, απολύτως παράδοξο, ένας πολιτικός να “ευεργετεί” τους αντιπάλους του με την πολιτική που εφαρμόζει και να επιμένει σε αυτήν.

Αν αυτή είναι η “ρεαλιστική” απάντηση της κυρίαρχης πολιτικής ηγεσίας, σε λίγο καιρό, ο ορθολογισμός θα έχει πολύ μικρό ακροατήριο στην Ευρώπη και τότε
τα ευφυολογήματα δεν θα αρκούν για να ανασχεθούν οι συνέπειες.

Μιχάλης Ατσαλάκης


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button