Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αλήθεια για τα τοξικά στην μαρίνα

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Από τις 10/6/2013 έχω δημοσιοποιήσει το θέμα με τα απόβλητα της μαρίνας1, τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών καθώς και τις συνέπειες στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ο πρόεδρος κ. Βιδάλης διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ δεν δίσταζε ο δήμαρχος (εφημερίδα «Ανατολή» 22/7/2013) να δηλώνει ότι: «Η ΔΑΕΑΝ πρέπει να είναι υπόδειγμα και δε χρειάζεται κανείς να μας παρακινεί να το πράξουμε». Οι δε αρμόδιες αρχές αδιαφορούσαν  τόσα χρόνια, για όσα συνέβαιναν κάτω από την μύτη τους.

Mechanical Solutions

Μετά από μήνες απραξίας, απευθύνθηκα εγγράφως στις αρχές. Απαράδεκτη συμπεριφορά. Δημοσιοποίηση στον ελεγχόμενο όλων των στοιχείων, καθώς και της ένορκης κατάθεσης μου. Και αυτά, πριν γίνει οποιοδήποτε έλεγχος. Ελεγχος, που ακόμα και όταν έγινε ήταν (συνειδητά) ελλιπέστατος και πουθενά δεν υπάρχει απάντηση για τα καταγγελλόμενα. Υπάρχουν προτάσεις και υποδείξεις, αλλά πουθενά σαφής επιβεβαίωση ένα προς ένα των καταγγελλόμενων. Για συνέπειες, ούτε λόγος.

Ολο αυτό το διάστημα υπήρχαν επισημάνσεις για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν από τους αρμοδίους. Ελαβα γνώση από τρίτους (μάλλον με εκδικούνται που επιμένω) της τελευταίας «απάντησης» που έδωσε το τμήμα περιβάλλοντος της ΠΕ Λασιθίου, η οποία ουδεμία συνεργασία είχε με τον καταγγέλλοντα όλο αυτό το διάστημα. Μόνο με τον καταγγελλόμενο, δηλαδή την ΔΑΕΑΝ. Και αυτή η απάντηση, είναι απαράδεκτη.  Αποσπασματική, υποκριτική, περιλαμβάνει ψεύδη, ανοησίες, προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος. Δεν απαντά στο περιεχόμενο της καταγγελίας, ούτε αναφέρει ενέργειες επί των διαπιστωθεισών παραβάσεων και πιθανό καταλογισμό ευθυνών. Όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ανατρέψει ακόμα και τα αποσπασματικά στοιχεία, ούτε βέβαια το υλικό που έχει κατατεθεί στις αρχές.

Δεν θα κουράσω αναλύοντας περισσότερο το τι συνέβη. Παρά την μεγάλη καθυστέρηση λήψης του δείγματος (…), η ανάλυση δείχνει  σε μερικές περιπτώσεις υπέρβαση εκατοντάδες (!) φορές πάνω από το όριο.

Μεγάλο τμήμα αυτών των ουσιών είναι διάσπαρτο σε όλη την μαρίνα. Σε σημεία που παίζουν και κινούνται παιδιά (Οδηγισμός, ΙΟΑΝ, κλπ), ενώ δίπλα τους γίνονται εργασίες χωρίς καμία πρόβλεψη.

Οσοι πραγματοποιούν εργασίες, δεν λαμβάνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε για την δική τους υγεία, ούτε για την υγεία των εργαζόμενων της ΔΑΕΑΝ, ούτε φυσικά των περιοίκων. Ολες αυτές οι ουσίες, μπορεί να καταλήξουν στον οργανισμό μέσω άμεσης επαφής, κατάποσης, αναπνοής. Είναι η φύση των εργασιών τέτοια, σε συνδυασμό με την έλλειψη κατάλληλων μέσων, που μπορεί να τις διασπείρει σε πολύ μεγάλη απόσταση.

Για τα απόβλητα δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη ασφαλούς διαχείρισης, με αποτέλεσμα να καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον, όσα δεν σκορπούσαν στον χώρο της μαρίνας και την γύρω περιοχή.

Οι συνέπειες αυτών των ουσιών, περιλαμβάνουν σχεδόν όλο το σώμα (καρδιά, πνευμόνια, συκώτι, νεφρά, κλπ), ενώ ευθύνονται και για καρκίνο.

Εχουμε λοιπόν, μια δημοτική επιχείρηση, που δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και που αδιαφορεί για περιβάλλον και δημόσια υγεία. Που ακόμα και τώρα, δεν πραγματοποιεί κανένα έλεγχο για τις εργασίες και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται. Και από πάνω, παραπληροφορεί.

Να μην σχολιάσω το θέμα λιμεναρχείο ή τμήμα επιθεώρησης εργασίας ή τμήμα δημόσιας υγείας (κλπ) της ΠΕ Λασιθίου. Πλήρης σιγή.

Από την άλλη, το τμήμα περιβάλλοντος, στην προσπάθεια του να υποβαθμίσει το θέμα λέει (10/12/2013) πως: «Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε ότι εργασίες καθαρισμού – συντηρήσεις σκαφών γίνονται σχεδόν σε όλα τα λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια, γλίστρες σκαφών κλπ και πολλές φορές εκτός αυτών σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Νομού Λασιθίου, χωρίς μέχρι σήμερα να μας έχει αναφερθεί περιστατικό ρύπανσης ή κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον ή την δημόσια υγεία από την πρακτική αυτή». Οι αναλύσεις των υλικών άλλα δείχνουν και είναι δεδομένες οι συνέπειες. Παράλληλα, ομολογούν την γνώση του προβλήματος, την ασυδοσία, την απουσία ελέγχου και συνεπειών για τους παραβάτες. Δηλαδή, αδειάζουν την ίδια την υπηρεσία τους (όπως και το λιμεναρχείο που το επιτρέπει), οπότε δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περισσότερο. Ας το εξετάσουν οι προϊστάμενοι τους.

Κλείνοντας, να τονίσω πως αν είχε ίχνος ευθιξίας ο Πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ, θα έπρεπε ήδη να έχει υποβάλει την παραίτηση του. Παράλληλα,  έπρεπε το ΔΣ της ΔΑΕΑΝ να λάβει άμεσα κάθε αναγκαίο μέτρο για την παύση κάθε εργασίας που δύναται να βλάψει το περιβάλλον και την δημόσια υγεία, μέχρι να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Το λιμεναρχείο θα έπρεπε να επιβλέπει, μια που έχει και παρουσία στην μαρίνα. Ενώ το τμήμα επιθεώρησης εργασίας, θα έπρεπε να επιβάλει ατομικά μέσα προστασίας στους πραγματοποιούντες τις εργασίες, αλλά και την λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων της ΔΑΕΑΝ.

Δυστυχώς, ζούμε στην Ελλάδα, που με κάθε τρόπο η δομή του κράτος προσπαθεί να μας πείσει να μην ασχολούμαστε, γιατί δεν θα βγει άκρη.  Είναι αλήθεια πως χρειάζεται επιμονή μερικές φορές, αλλά ακόμα και αν τα πράγματα δεν γίνουν όπως πρέπει, κάτι θα αλλάξει. Η αδιαφορία, ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν.

Γεγονός όμως είναι, πως μια δημοτική επιχείρηση έπρεπε να βάζει πάνω απ’ όλα την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά και η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να νοιάζεται για μια δημοτική επιχείρηση με πολύ αμαρτωλό παρελθόν,  που δεν φαίνεται να υπάρχει η θέληση να το ξεπεράσει.

Istologio Mirabelo.gr


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button