Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά και το AfD (του Γ.Χατζημαρκάκη)

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Στις 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.30, όλοι οι Έλληνες είχαν στραμμένη την προσοχή τους εκ νέου στο Βερολίνο. Ήταν η τρίτη φορά από το 2012 που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Γερμανία για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η ελληνική κοινωνία εστιάζει στα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.

Τι πέτυχε ο Αντώνης Σαμαράς και ποια θα είναι τα νέα δεδομένα μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο; Τελικά, η γερμανική πλευρά θα αναγνωρίσει την ανάγκη πεντηκονταετούς επιμήκυνσης του χρέους και τη μερική διαγραφή του; Η Ελλάδα, μετά την έξοδό της στις διεθνείς αγορές, θα αποφύγει νέο πακέτο στήριξης;

Mechanical Solutions

Οι αριθμοί των τελευταίων 12 μηνών επιτρέπουν την άντληση θετικών συμπερασμάτων, επιφανειακά τουλάχιστον. Για το οικονομικό έτος 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαιώθηκε στατιστικά. Ο τουρισμός στη χώρα μας έσπασε κάθε ρεκόρ και οι εξαγωγές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Γιατί παρ’ όλα τα θετικά μηνύματα όμως, οι Έλληνες έχουν στρέψει το βλέμμα τους με τόση αγωνία στο Βερολίνο και στην συνάντηση που μόλις πραγματοποιήθηκε; Ο λόγος είναι απλός και δεν είναι άλλος από την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά. Η πραγματική κατάσταση διαφέρει πολύ από την κατάσταση που θεωρητικά υποδηλώνουν οι αριθμοί και οι στατιστικές.  Η μεσαία τάξη, θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, σταδιακά συρρικνώνεται και η παραγωγική μεσαία τάξη φτωχοποιείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υπό κατάρρευση ΟΑΕΕ.  Από τους περίπου 780.000 ασφαλισμένους σχεδόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις εισφορές. Λόγω της στάσης πληρωμών, οι συσσωρευμένες οφειλές ανέρχονται στα 9 δις. ευρώ που μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια ενεργητικού ύψους 720 εκατομμυρίων.

Το παράδειγμα των ελεύθερων επαγγελματιών αποδεικνύει με δραματικό τρόπο πως πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές που επιβεβαιώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη Τρόικα, κρύβεται η μοίρα χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν. Η κατάσταση αυτή οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στα άκρα και σε ψήφο αγανάκτησης, ενισχύοντας κόμματα όπως την Χρυσή Αυγή.

Πρόσφατη δημοσκόπηση για την καταλληλότητα πρωθυπουργού που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά  να προηγείται κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Ενώ οι Έλληνες ψηφοφόροι μέχρι τώρα έσφιγγαν τα δόντια και ψήφιζαν υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης και της πολιτικής της λιτότητας, η κυβέρνηση πλέον κινδυνεύει. Είναι φανερό, πως από τα τερατώδη λάθη στον ΕΝΦΙΑ ζημιώθηκε η κυβέρνηση και οδήγησε αρκετούς πολίτες στον Σύριζα. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν αντέξει και πιστέψουμε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την μονομερή διαγραφή του δημοσίου χρέους, η κατάσταση στην Ευρώπη θα δυσκολέψει πολύ και θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Για την αποφυγή πρόωρων εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών που απαιτείται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν δεν καταφέρει να το πετύχει, οι εκλογές φαίνονται αναπόφευκτες με τον Σύριζα να έχει τον πρώτο λόγο.

Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να αποφύγει αυτή την εξέλιξη, πρέπει να δράσει άμεσα, διότι θα έχει και συνέπειες στο εσωτερικό της πολιτικό μέτωπο. Μπορεί τα στοιχεία της Τρόικας να λειτουργούν καθησυχαστικά για κάποιους μήνες ακόμα και να περιορίζουν το πρόβλημα της ‘’AfD” (Εναλλακτική για την Γερμανία), αλλά είναι βέβαιο ότι εάν υπάρξει ριζική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, μοιραίως θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για τους Ευρωσκεπτικιστές και εντός της Γερμανίας.

Εάν η καγκελάριος θέλει να αποτρέψει αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω συγκεκριμένων και ξεκάθαρων μηνυμάτων. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα πλέον η διάθεση για αλλαγή πλεύσης στις πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα. Ήδη με την εκλογή Γιούνκερ αυτή η τάση έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Άλλωστε δεν περνάει ημέρα όπου ο κύριος Γιούνκερ δεν αναφέρεται στο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα των 300 δις. ευρώ που έχει στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των μελών της. Από την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί οικονομικών συζητούν την κατάρτιση μίας λίστας με μεγάλα έργα, τα οποία με την βοήθεια ενός μεγάλου επενδυτικού ταμείου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας θα μπορούσαν να προωθηθούν και να υλοποιηθούν. Για τον Αντώνη Σαμαρά θα ήταν καλό, να γνωρίζει, ήδη από σήμερα τουλάχιστον επιγραμματικά ποιο ρόλο θα διαδραματίσει η Ελλάδα σε αυτά τα πρότζεκτ.

Έτσι η καγκελάριος θα μπορούσε να παραμείνει πιστή στο σύνθημα της σταθεροποίησης του προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να δίνει ελπίδες στους Έλληνες και στους υπολοίπους Ευρωπαίους  για το τέλος της πολιτικής λιτότητας. Ίσως, αντί για μεγάλα επενδυτικά έργα, θα βοηθούσε την Ελλάδα μια απλή υπόσχεση, πως ο ΟΑΕΕ θα διασωθεί. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς, θα μπορούσε σταδιακά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ελευθέρων επαγγελματιών. Μεσοπρόθεσμα, θα βοηθούσε και την Γερμανίδα καγκελάριο να περιορίσει το πρόβλημα των ευρωσκεπτικιστών του “AfD”.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button