Nbaxevanis

Europlan
KOSA
LIFE

Η κατάθλιψη στην εφηβεία μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή 25 χρόνια μετά

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Τα αρνητικά συναισθήματα, η κατάθλιψη και ο θυμός που μπορεί να βιώνει κανείς κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική του ζωή 25 χρόνια μετά. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology, τα αρνητικά συναισθήματα στην εφηβεία έχουν μακροχρόνια δράση και μπορεί να επηρεάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων στη μεσήλικη ζωή τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 341 άνθρωποι, τους οποίους οι ειδικοί παρακολούθησαν για 25 χρόνια.

Mechanical Solutions

Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη και ο θυμός, που μπορεί να βιώσει κανείς κατά διάρκεια των εφηβικών του χρόνων, επιμένουν ακόμα και μετά από σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου, όπως ο γάμος, η σταδιοδρομία και η απόκτηση παιδιών.

«Υποθέτουμε, ή ελπίζουμε, ότι οι έντονες σχολικές εμπειρίες εξασθενούν μετά από 25 χρόνια. Το γεγονός ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης και οι εκφράσεις θυμού μπορεί να διαρκέσουν και να αντέξουν κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων στη ζωή ενός ατόμου, δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα ψυχικής υγείας έγκαιρα. Μερικές φορές τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται. Το πώς μεγαλώνει και αλλάζει κανείς κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων χρόνων, καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ευτυχία του ατόμου» εξήγησε ο ερευνητής Matthew Johnson από το πανεπιστήμιο της Alberta.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, μελετήθηκε η συμπεριφορά 178 γυναικών και 163 ανδρών κατά τη μετάβασή τους από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή (ηλικίες 18 μέχρι 25). Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν ξανά στην ηλικία των 32, αναφορικά με την αντίληψή τους για τα επίπεδα άγχους τους και στα 43 για την ποιότητα των προσωπικών τους σχέσεων, προκειμένου οι ερευνητές να βρουν κατά πόσο ο θυμός ή η κατάθλιψη που μπορεί να είχαν βιώσει ως έφηβοι και νεαροί ενήλικες επηρέαζε ακόμη αυτούς τους δεσμούς.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν τη σημασία της αναγνώρισης ότι η πρόωρη ψυχική υγεία επηρεάζει τις σχέσεις των ζευγαριών και πως, με τη σειρά της, μπορεί να έχει κοινωνικές επιπτώσεις αργότερα, όπως ένα διαζύγιο ή η ενδοοικογενειακή βία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button