Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο «γύπας» της κερδοσκοπίας Σίνγκερ

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Στο στόχαστρο των hedge funds του Πολ Σίνγκερ έχουν βρεθεί και μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία καλλυντικών Wella, ο κατασκευαστής υπολογιστών Medion και η εταιρεία εμπορίου φαρμάκων Celesio.

Για κάποιους ο αμερικανός δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτης των hedge fund Elliott, Πολ Σίνγκερ είναι «γύπας» της κερδοσκοπίας. Για άλλους όμως ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας είναι ένας πανέξυπνος επενδυτής με πολλές επικερδείς επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Mechanical Solutions

Εκτός από την Αργεντινή και παλαιότερα το Περού, στα «θύματα» του Σίνγκερ συγκαταλέγονται και γερμανικές εταιρείες, αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Ανάμεσά τους η εταιρεία καλλυντικών Wella, ο κατασκευαστής υπολογιστών Medion, η εταιρία καλωδιακής τηλεόρασης και ίντερνετ Kabel Deutschland, η εταιρεία κατασκευής γερανών Demag, η ιδιωτική εταιρεία ευρέσεως εργασίας DIS, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών στο τομέα της ενέργειας Techem και πρόσφατα η εταιρεία εμπορίου φαρμάκων Celesio.

Στην περίπτωση της Wella τα αντισταθμιστικά κεφάλαια Elliott του Πολ Σίνγκερ αγόρασαν πρώτα μαζικά μετοχές της Wella και στη συνέχεια έθεσαν υπό τρομερή πίεση τον επίδοξο αγοραστή, την γνωστή Procter & Gamble, ώστε εκείνη αναγκάστηκε να αυξήσει γενναία την προσφορά εξαγοράς. Πανομοιότυπη στρατηγική ακολούθησε ο Πολ Σίνγκερ και με τις άλλες γερμανικές εταιρείες που βρίσκονταν λίγο πριν την εξαγορά ή την συγχώνευσή τους.

Μεγάλα κέρδη, επικίνδυνο ρίσκο

Όταν ο αμερικανικός κολοσσός στο χώρο της υγείας ΜcKesson θέλησε να εξαγοράσει την γερμανική εταιρεία εμπορίου φαρμάκων Celesio, τη μεγαλύτερη στον τομέα στην Ευρώπη, τα αντισταθμιστικά κεφάλαια Elliott άσκησαν πιέσεις στην αμερικανική εταιρεία με αποτέλεσμα η τιμή εξαγοράς να αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Όμως η συμφωνία κινδύνευσε με αποτυχία όταν η McKesson δεν μπορούσε να πάρει πράσινο φως από τους μετόχους της λόγω της υπερβολικής τιμής εξαγοράς. Παραλίγο η Elliott να έβγαινε χαμένη. Ήδη οι αντίπαλοί της είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν την αποτυχία του Πολ Σίνγκερ, η οποία διαφαινόταν στον ορίζοντα. Είχαν όμως υπολογίσει χωρίς… τον ξενοδόχο. Ο τετραπέρατος επενδυτής επινόησε ένα τρικ. Πούλησε με σημαντικό κέρδος το μερίδιο των μετοχών της γερμανικής Celesio στην επίσης γερμανική Haniel, η οποία το μεταπώλησε στην McKesson κλείνοντας την εξαγορά της Celesio. Για μια ακόμα φορά η Elliott βγήκε κερδισμένη!

Σημειώνουμε ότι από το 1977, εδώ και 37 χρόνια, τα αντισταθμιστικά κεφάλαια Elliott καταγράφουν κάθε χρόνο αυξήσεις στα κέρδη 14%, κατά μέσα όρο!

Στέφανος Γεωργακόπουλος


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button